contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tips&tricks: Sufleul Perfect

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Sfaturi preluate de la sfatoasele gospodine de la Daring Kitchen - in special Dave si Linda de la Monkeyshines in the Kitchen.
Termenul provine din verbul francez souffler si latinul sufflare care inseamna a rasufla, a sufla. Un sufleu bine preparat este usor si eteric cu un interior cremos. Sunt preparate versatile si delicioase, pot fi dulci si savuroase, pot servi ca apertive, fel principal sau desert. Sufleurile si-au castigat reputatia de a fi foarte tehnice iar sufleul care nu se umfla sau care se umfla dupa care brusc se dezumfla este sinonim cu dezastrul culinar. Totusi nu e chiar asa. Urmand niste reguli simple, se poate obtine usor un sufleu foarte esteticsi delicios. In cel mai rau caz, daca sufleul tau nu creste cum trebuie, vei avea la masa o foarte delicioasa…..budinca sau un savuros…..mousse.
Tehnic vorbind, sufleul are doua parti: baza si albusul. Pentru un sufleu savuros, baza este de obicei facuta din faina, unt si lapte sau supa limpede la care se adauga ingredientele aromate si albusul de ou. Sufleurile dulci sunt bazate pe crema patiserie sau o crema custard groasa. Labusurile de ou se bat separat, incorporand multe bule de aer; apoi spuma de oua este integrata in baza iar compozitia astfel obtinuta este turnata in vas. In timp ce se coace in cuptor, sufleul se va ridica ca prin minune.  Totusi nu va iluzionati: ceea ce creste in sus, va si cobori la un moment dat. Chiar si cel mai perfect sufleu va incepe sa se “dezumfle” dupa ce l-ai scos din cuptor – serveste-l (fotografiaza-l) cat mai repede.
Reguli pentru un sufleu perfect
- Familiarizeata cu reteta dinaintea prepararii, pregateste-ti ustensilele din timp in asa fel incat sa ai totul la indemana cand te apuci de prepararea sufleului. Nici nu e cazul sa intri in panica: sufleurile sunt mai usor de facut decat pare.
- Pentru ca sufleul sa creasca, trebuie sa avem grija la raportul umplutura – albus de ou. Sufleurile desert contin mai multa spuma de ou decat restul ingredientelor. De aceea, este nevoie sa alegem si ingrediente cu aroma puternica si continut mic de apa. Recomandam sa nu fie mai mult de 60 g de umplutura la un ou pentru a putea creste sufleul cat mai bine.
- Foloseste oua proaspete si la temperatura camerei (asta este o regula generala pentru orice desert). Pentru a prepara spuma de albus,  foloseste un vas, batator sau palete (la mixer)  curate si uscate.
- Potriveste temperatura  galbenusului de ou. Asta inseamna incalzirea lor pana la cea apropiata bazei de sufleu inainte de a le amesteca. Daca le adaugi reci sau chiar la temperatura camerei, iar baza este fierbinte, risti sa obtii…..jumari. Tehnica obisnuita pentru a le incalzi  consta in amestecarea unei cantitati mici din baza fierbinte  in galbenusuri, mestecand bine inainte sa apuca sa se incleieze ouale. O data ce galbenusurile sunt calde, pot fi adaugate in baza. Se mai poate incerca si mestecarea galbenusurilor deasupra unei bai de aburi.

- Fii sigura ca cuptorul e incalzit. Primele minute sunt cruciale pentru ca sufleul sa creasca cum trebuie. Fii sigura ca ai obtinut temperatura potrivita si nu lasa usa cuptorului deschisa prea mult atunci cand bagi sufleul.
- Prepara vasul pentru sufleu din timp. Unge-l bine cu unt, nu lasa nici un loc uns, altfel in chiar acel loc sufleul se va arde. Fii sigura ca marginile de sus ale vasului sunt curate, plimband degetul de-a lungul marginii. Altfel, sufleul va arde in acel locsi poate influenta cresterea.

- Tine cuptorul inchis in timpul coacerii. Este un adevar indeobste cunoscut dar spre sfarsitul coacerii nu se va intampla nimic daca deschideti usa pentru o verificare scurta.
Preparare placuta!

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com