contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tiramisu

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Tiramisu! O prajitura fantastica incarcata de arome si de istorie! Cu toata originea ei controversata, paternitatea disputandu-se intre diverse regiuni ale Italiei, cu toate povestile romantate legate de aceasta prajitura, tiramisu ramane cel mai delicat desert avand ca specific branza mascarpone si cafeaua...Am incercat aici o varianta clasica, simpla si  rapida...
Ingrediente(pentru cca 6 portii):
-200 g piscoturi,
-150 g branza mascarpone,
-3 linguri de coniac,
-2 linguri de cacao,
-1oo ml cafea tare,
-200 ml frisca lichida,
-2 linguri zahar pudra,
-2 linguri ness(optional),
-2 linguri esenta de rom,
-2 oua,
-100 g zahar tos,
-o lingura amidon,
-50 ml lapte,
Preparare:
Dintre toate retetele pe care le-am incercat aceasta este cea mai buna si cea mai savuroasa si inclin sa cred ca asta datorita coniacului si ness-ului.
Toata tehnologia acestei prajituri se reduce la a prepara crema, de altfel extrem de simpla. Adica, cele doua oua se mixeaza cu 100 g zahar tos pana devin o spuma. Se adauga si se incorporeaza amidonul si se dilueaza cu laptele dupa care se fierbe pe baie de abur pana se leaga putin. Atentie, nu se fierbe prea mult, decat ca la o inghetata, ca sa nu se coaguleze ouale. Am ales aceasta varianta pentru ca mie personal nu prea imi surade ideea unei creme cu oua crude. Se lasa sa se raceasca complet aceasta compozitie si se da la frigider.
Intre timp se bate frisca lichida cu cele 2 linguri de zahar pudra adaugate spre sfarsitul mixarii. Branza mascarpone, care a fost tinuta la temperatra camerei se freaca si se incorporeaza bine in crema de oua rece. Se adauga esenta de rom si apoi frisca. Coniacul se adauga in cafeaua racita si filtrata.
Trecem apoi la montarea prajiturii, astfel: pe un platou se intinde un strat subtire de crema, in scopul de a putea fixa bine piscoturile. Se aseaza un strat de piscoturi, respectiv jumatate din ele dupa ce le-am trecut rapid prin cafea. Peste ele  se pune un strat de crema, destul de consistent, se pune din nou un strat de piscoturi umezite de cafeaua aromata. Peste fiecare rand de piscoturi am presarat cate o lingura de ness. Ness-ul este optional, insa daca il veti folosi o data ii veti vedea rostul. Se vine cu un ultim strat de crema, in sfarsit, peste care se presara  in ploaie, cu ajutorul unei site cacaua.
Tiramisu este o prajitura foarte rapida, cam in jumatate de ora va fi gata, dar trebuie tinuta la rece cateva ore. Desi fac foarte nulte prajituri cu cafea gustul de tiramisu este inconfundabil, iubitorii de dulciuri stiu despre ce vorbesc...


Articol recomandat de teobucatar.blogspot.com