contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tiramisu

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Sint de parere ca prajitura Tiramisu a fost inventata de romanticii incurabili italieni pentru indragostiti.
Ma contraziceti?
Argumentez:
“Tirami su” inseamna in limba italiana “ridica-ma”.
Ce sa intelegem din asta?
Doar iubirea poate inalta pe cineva si numai afectiunea poate crea senzatia de zbor.
Si cum dragostea trece prin stomac (…cu fluturii aferenti), s-au gindit sa garniseasca putin lucrurile cu un dulce divin: tiramisu.
Rezultatul?
O prajitura simpla insa cu un gust desavirsit in care au picurat si un strop de alcool, pentru ca ameteala sa fie completa. 





Pentru reteta mea (rezultind 6 portii generoase)  am folosit:
- 18 bucati piscoturi de sampanie
- 4 galbenusuri
- o cutie 250 grame mascarpone
- 200 ml smintina de separator
- 2 linguri zahar pudra vanilat Dr Oetker.
- o ceasca zahar
- 1 paharel mic lichior Kahlua (de cafea)
- o cana cafea la filtru, fara zahar
- o lingurita nes
- cacao, pentru decor

Intii am separat galbenusurile de albus. Am adaugat o ceasca de zahar si am batut spuma compozitia

dupa care am adaugat un paharel lichior Kahlua de cafea.

Am omogenizat compozitia apoi am asezat vasul deasupra unui alt vas cu apa, aflat pe foc. Am continuat sa spumez compozitia pina ce aceasta s-a legat, ingrosindu-se. Cit inca se afla deasupra vasului cu apa calda, se adauga compozitiei si o lingurita de nes, amestecind continuu pina la completa incorporare. Se da deoparte crema obtinuta lasindu-se sa se raceasca.

Intre timp pregatim o cana de cafea tare, fara zahar, la filtru si o lasam si pe aceasta sa se racoreasca.

Asezam intr-o forma tapetata cu folie alimentara un strat de piscoturi de sampanie.

Cu o lingura picuram cafea peste piscoturi umezindu-le fara insa sa exageram.

Adaugam mascarpone peste crema de ou si omogenizam bine.

Dupa care, din smintina de separator si zaharul pudra pregatim frisca.

Cu miscari usoare incorporam frisca in crema obtinuta mai inainte, apoi turnam jumatate din cantitate peste piscoturi. (*in caz ca va ginditi ca nu se va lega crema, ii puteti adauga jumatate din continutul unui plic de gelatina topita in prealabil, pentru siguranta). Se aseaza apoi peste crema inca un rind de piscoturi, stropite cu cafea inainte de a le aseza in forma. S completeaza prajitura cu restul de crema uniformizind stratul superior, apoi se da la rece pentru citeva ore (* eu am lasat-o de seara pina a doua zi).

Cind prajitura s-a intarit se scoate din forma asezindu-se pe un platou si se pudreaza cu cacao cernuta fin. Eu am trisat putin pregatind un pic de frisca cu nes cu care am decorat suprafata prajiturii inainte de a cerne pudra de cacao.