contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tocana De Pleurotus Cu Cartofi Copti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Daunazi seara, dupa lucru, Povestelnicul intrase intr-un supermarket cu scopul de a iesi de acolo cu te miri ce beutura pentru a suplini rezervele casnice, iepuizate la ultima tuica party. Ochii dansului alergau de la tejgheaua cu bere la cea cu vin. Pana la urma, din infinitatea posibilitatilor din univers si din acel megamarket, Povestelnicul se opri la o sticla de vermut de fabricatie autohtona. Si altele. Aici veni momentul oportun ca aceasta splendida incarcatura sa fie dusa la casa, achitata si domiciliata. Dar n-a fost sa fie. Pentru ca de pe un raft percepu niste unde de materie neidentificata, dar care-l atrase intr-acolo. Erau ele, dolofane, suculente si catifelate, facand cu ochiul. Povestelnicul ramase paralizat si, ca unui syborg, i se afisa imaginar in fata un ecran digital:

Pleurotus ostreatus – in romana “pleurotus” sau “pastravi”, un soi dintre cele mai raspandite prin partile noastre care se aciueaza pe tulpinile uscate ale copacilor. Ele se bucura de un respect special din partea nutritionistilor, care le considera extrem de dietice si foarte indicate stomacului. Paleta organoleptica a acestei minunate ciuperci in stare preparata scoate in evidenta o textura carnoasa – fapt care se datoreaza continutului sporit de proteine. De aceea pastravii constituie un substituitor minunat al carnii. Glucidele, acizii organici, sarurile minerale impreuna cu substantele biologic active diminuiaza efectele nocive ale impuritatilor radioactive din scumpul nostru organizm, diminuiaza procentajul de colesterol, previne si contribuie la vindecarea ulcerului gastric, a hepatitei si mai si actioneaza ca anticancerigen.
Sarcina: de cumparat urgent, fara iezitare.

***

Sa va zic cum s-a procedat.

Cu ce:
6 catei de usturoi
3 cepe medii
0.5 kg de pleurotus
1/2 coada de praz
1/2 legatura marar proaspat
sare
piper negru
ulei
pleurotus

Cum:
Nu ca ar fi logic, dar s-a tocat inatai usturoiul si prazul.
praz

Daca e sa spunem adevarul atunci tacamul final a fost construit treptat, fara vreun plan initial. In aceasta ordine de idei, Povestelnicul a continuat cu cartofii, care au fost bine spalati, taiati felii, condimentati cu sare, piper negru, oregano si ulei de floarea soarelui.
cartofi condimentati

Si ca sa-si ia grija de ei, i-a amestecat bine cu mirodeniile in cauza dupa care i-a dat in cuptorul aragazului, la temperatura medie (160°C cred, pentru ca Povestelnicul, acolo unde sta acum, opereaza cu rola nu dupa indicatiile rotitei gradate ci dupa sunetul jeturilor de gaz din rola).
cartofi condimentati

Cu ciupercile s-a procedat simplu.
pleurotus

Ele au fost clatite sarguincios si lasate sa se scurga de apa. Pe urma ele au fost taiate felii, nu prea mari. Au fost, bineinteles, intai curatate de radacini.
pleurotus

Ceapa a fost taiata felii,
ceapa

si rasturnata peste uleiul incalzit bine.
ceapa

Cand s-a inmuiat de-a binelea, s-au pus ciupercile.
tocanita de pleurotus

S-a facut focul mediu, si pastravii s-au lasat in voie, ca sa-si sloboada sucurile. La aceasta etapa se amesteca in tigaie, din cand in cand. Ciupercile lasa multa apa. Cand apa se evapora aproape toata, se adauga usturoiul si prazul taiat felii. In frigiderul povestelnicului ratacea un ardei. Pai si ale a fost feliat si aruncat in tigaie.
tocanita de pleurotus

Am uitat sa va spun, ca Povestelnicul a avut dubii referitor la capacitatea de inlocuire a carnii de catre ciperca pomenita in aceasta poveste, de aceea, pentru orice eventualitate, a pus la fript si niste carnaciori. Vor fi ei oare de prisos pe masa? Greu de crezut.
carnaciori

Acum sa revenim la micelioase. Deci dupa ce s-a inmuiat si usturoiul, s-a pus mararul tocat marunt si s-a amestecat.
tocana de pleurotus

Imediat a urmat si nota finala, in calitate de experiment. Voi puteti s-o ignorati. Povestelnicul a fost foarte tentat sa adauge si un strop de vermut sec (40 grame maximum). Pe urma s-a convins de reusita acestei decizii stranii.
tocana de pleurotus

Dupa asezonarea cu alcool, s-a amestecat de cateva ori timp de 2 minute, dupa care s-a pus capacul, si sa stins focul.
tocana de pleurotus

Peste 2 minute s-a pus in farfurie, s-au scos cartofii, s-a taiat o rosie, o tulpina de telina, s-a pus carnatul si atat a fost.

Sarcina: De lins farfuria si de mai cerut.

tocanita de pleurotus

Mission accomplished.

tocanita de pleurotus

I’ll be back.

Sa fiti sanatosi.