contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tocăniţă De Cartofi în Lapte De Cocos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Aş putea foarte uşor începe acest post cu "nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc..." şi apoi să continui cu povestea copilăriei în care mama făcea cea mai bună mâncărică de cartofi, iar eu, copil ingrat şi nerecunoscător nu o apreciam deloc.
Dar nu despre asta este vorba. Mai interesant pentru mine a fost să descopăr că, deşi era printre cele mai frecvente feluri de mâncare servite la noi in casă, nu am idee despre cum se prepară, nu am întrebat-o niciodată pe mama, am pus deoparte amintirile legate de ea (mâncărică) şi nu am mai cotrobăit pe acolo ani de zile.
Până când într-o zi am văzut-o cu ochii minţii, atât de prezentă că-i simţeam gustul şi mirosul. Şi mi-a părut rău că am chinuit-o pe mama cu strâmbăturile din nas (apropo de asta, să se noteze o dată pentru totdeauna: copil fiind, şi chiar adolescentă, aveam cea mai urâtă relaţie cu mâncarea; pur şi simplu a mânca mi se părea cel mai inutil proces din întreaga mea minusculă existenţă).
Nu mai e atât de uşor să pun mâna pe telefon de aici şi să sun după reţetă sau orice alt sfat mi-ar prinde bine în anumite momente. Cred că într-un sfârşit a venit momentul să mă descurc singură. Ceea ce am făcut în cazul de faţă, rezultatul fiind unul de excepţie, mama sigur ar fi mândră de mine dacă ar gusta :-).
Am folosit următoarele ingrediente:
* un piept de pui dezosat, spălat bine şi tăiat cubuleţe;
* 3 cartofi mari, curăţaţi de coajă, spălaţi şi tăiaţi şi ei asemenea puiului;
* 2 cepe de mărime medie, tocate mărunt;
* 1 morcov mare, curăţat, spălat, tăiat rondele;
* 2 ardei mici - nu ucigaşii pe care-i mănâncă thailandezii pe post de aperitiv; cred că erau varianta thai de ardei gras, numai că au ratat încrucişarea speciilor şi au ieşit mai mici şi cu ceva urme de iuţeală în ei;
* 2 linguri de ulei;
* lapte de cocos;
* ghimbir măcinat.
Ce-am făcut:
1. Am pus la călit în oală ceapa cu uleiul şi un pic de apă.
2. Când a început să prindă culoarea aurie specifică, am adăugat bucăţelele de carne de pui şi le-am călit şi pe ele până când au devenit albe.
3. Am adăugat cartofii, morcovii şi ardeii.
4. Am turnat lapte de cocos până când toate ingredientele s-au scufundat în el la propriu.
5. Am dat focul mic, am pus capacul şi am lăsat pe foc 20 de minute. E foarte posibil să fi durat mai mult dacă făceam asta la Bucureşti, doar că aici cartofii şi morcovii sunt foarte moi şi se gătesc extrem de uşor. Plus focul, care oricât de mic l-aş da, tot puternic este.
6. Am adăugat pe final un praf de ghimbir şi sare după gust.

(nu e cea mai fotogenică, dar e diubios de bună)

Pentru cei care au încercat masaman curry with chicken în Thailanda şi ştiu şi ce gust are mâncărica de cartofi, tocăniţa asta a mea e ceva între - nu atât de spicy precum specialitatea thailandeza, dar suficient de exotică încât să o poţi servi prietenilor la un prânz de duminică pe post de fiţă asiatică.
Dacă vă place mâncarea dulce, vă sfătuiesc să renunţaţi la ardei şi sare. Să vedeţi atunci exotism în bucătărie!


Articol recomandat de sufletpentruhrana.blogspot.com