contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tom Kha Gai

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Primul meu contact cu mâncarea tailandeză n-a fost unul prea fericit. Mergeam cu colegii într-un centru comercial şi ne hotăram instantaneu la care restaurant să mergem. Din când în când mergeam şi la restaurantul tailandez, unde aveau mâncăruri de genul: “22a, 24b, 28a” – “a” însemna orez, “b” însemna tăieţei, sau ceva de genul ăsta. Am încercat mai multe mâncăruri şi mi se părea că toate aveau cam acelaşi gust. În orice caz, nu înţelegeam de ce lumea era înnebunită după mâncarea tailandeză. Am primit apoi un voucher pentru un curs de gătit mâncare tailandeză. Cursul era găzduit de un bucătar pe care îl văzusem destul de des la televizor. Abia vorbeam germană, însă m-am înţeles de minune cu el. Mi-a povestit prin ce aventuri a trecut prin lume, printre altele şi prin Munţii Apuseni. Am fost vreo 6 cursanţi şi ne-am distrat atât de bine, iar cursul s-a prelungit târziu după miezul nopţii. Am gătit două salate, o supă, chicken sate, rulouri de primăvară, un curry şi un desert, iar apoi am mâncat împreună. A fost până acum cel mai plăcut curs de gătit la care am luat parte. Mâncările pe care le-am gătit la curs le gătesc foarte des acasă. Una dintre ele este supa acrişoară de pui cu lapte de cocos şi lemon grass - Tom Kha Gai. Faţă de reţeta originală eu adaug şi nişte roşii cherry.

TomKhaGai (18) a

 

Tom Kha Gai

Ingrediente:
400 ml lapte de cocos
400 ml supă de legume
75 gr. galgant
1 ceapă potrivită ca mărime
4-5 buc. lemon gras
200 gr. piept de pui dezosat şi fără piele
1 lime
3 frunze de lime
2 linguri ulei
1 lingură zahăr de palmier (alternativă zahăr brun)
2 linguri sos de peşte
6 buc. ciuperci shiitake (se poate înlocui cu champignon)
6 buc. roşii cherry
2 buc. ceapă verde
coriandru verde

AsiatischeLebensmittelFuerTomKhaGai (2)

Se pregătesc ingredientele:
- Galgantul se spală şi se taie în felii.
- Lemon grass se zdrobeşte cu un ciocan de şniţele sau cu mânerul unui cuţit, iar apoi se taie în bucăţi  cam de 1-2 cm.
- Ceapa se curăţă şi se taie nu prea mărunt.
- Ciupercile se curăţă şi dacă sunt mari se taie în două sau sferturi. De la ciupercile shiitake se folosesc doar căciuliile.
- Coriandrul se toacă mărunt.
- Ceapa verde se taie pe diagonală în fâşii de cca. 2-3 cm lungime.
- Roşiile se spală.
- Pieptul de pui se taie în două pe lungime, iar apoi pe lăţime în felii foarte subţiri, de 1-2 mm grosime.
- Lime-ul se stoarce.
- Restul ingredientelor se pun la îndemână. 

  • Mod de preparare:
    Se pune uleiul într-o cratiţă la încins. Se adaugă apoi ceapa, lemon grass şi galgantul şi se călesc până când uleiurile eterice se eliberează. Se adaugă apoi laptele de cocos, supa de legume şi frunzele de lime. Se fierb la foc mic cca. 10 minute.
  • Se trece supa prin strecurătoare. Se pune din nou în cratiţă, se adaugă sos de peşte, zahăr de palmier şi zeamă de lime după gust şi se fierbe în continuare la foc mic.
  • Se adaugă ciupercile şi pieptul de pui şi se fierbe vreo 3-4 minute. Se gustă din nou supa şi se potriveşte sos de peşte şi zeamă de lime.
  • Se adaugă roşiile şi se mai fierbe cca. două minute. Între timp se adaugă şi ceapa verde.
  • Se ia supa de pe foc şi se adaugă coriandrul verde tocat şi se serveşte.

TomKhaGai (21) a

__________
Numele supei înseamnă: Tom = supă, Kha = galgant, Gai = carne de pui. Unii înlocuiesc galgantul cu ghimbirul, însă deşi ele seamănă fizic, au gusturi foarte diferite.

Variante:
- Tom Kha Thale – supă cu galgant şi fructe de mare
- Tom Kha Het – supă cu galgant şi ciuperci
- Tom Kha Taohu – supă cu galgant şi tofu