contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Anamaria

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 
 
 
Ieri a fost ziua Annamariei, vecina si prietena mea care impreuna cu sotul ei Paolo mi-au fost alaturi in momentele grele ale vietii prin care tocmai am trecut. Persoane de o asemenea noblete sufleteasca putine am intalnit in viata...Si ca semn de recunostinta am considerat sa le multumesc in modul meu: daruindu-le un tort...
Pentru fabricarea lui am pornit de la reteta originara a unui dulce tipic fiorentin (castagnaccio) pe care am adaptat-o cum am considerat eu mai bine ca sa devina un blat de tort...
Pentru inceput hai sa va spun ceva despre acest castagnaccio...De multe secole acest tip de dulce face parte din seria prajiturilor specifice orasului Firenze desi in realitate originile sale sunt lucchese(adica din orasul Lucca)...Se pare ca cel care l-a inventat ar fi fost un anume Pilade din orasul Lucca. In imprejurimile fiorentine acest tip de dulce se mai numeste si "Ghirighìo"...Ca ingrediente are faina de castagne, stafide, pinoli, nuci, putin zahar, rosmarin, sare si ulei de masline...Pt ca nu iese inalta ca prajitura (doar circa 1cm) eu am adaptat dupa cum ziceam reteta si chiar si asa nu a crescut foarte mult dupa cum veti vedea...
Cine este interesat de reteta originala si modul de executie a castagnaccio-ului...sa strige wink.gif
 
 
 
Mod preparare
Galbenusurile le-am frecat cu zaharul (in poza sunt doar 3 ca dupa aceea m-am decis sa-l adaug si pe al patrulea si bine am facut)


Am adaugat uleiul...

Am topit untul si l-am amestecat cu laptele si l-am turnat in compozitie...

Faina de castagne am cernut-o, am adaugat praful de copt si am adaugat-o putin cate putin...



Mie mi s-a aprins un beculet in timpul procesului si am adaugat si 150g faina alba pe care am pus-o dupa aceea...voi sa nu faceti ca mine...amestecati cele doua faini cu praful de copt de la inceput)

Cam asta e...

Coaja de portocala si lamaie...

Alunele, migdalele si nucile prajite in prealabil la cuptor si zdrobite grosolan...


Stafidele inmuiate jumatate de ora in apa calduta..

Albusurile batute spuma cu un pic de sare...

Le-am adaugat la crema usor amestecand de jos in sus cu o lingura de lemn...adica miscarea aceea ...pale-pale vorba Pocai

Eu am mai adaugat si 2linguri de creme fraiche ...dar e optional...cine nu vrea nu pune...

Am turnat compozitia in forma de tort unsa cu unt si infainata...

Si-am bagat la cuptor la 180° ....pana la proba scobitorii (chiar ca nu m-am uitat la ceas)...
Am scos blatul l-am lasat la racit pe gratar si l-am impartit in doua...

Am "scobit" fiecare blat in aceasta maniera

Si-am continuat sa prepar mousse-ul de piersici...
MOUSSE DE PIERSICI
Ingrediente
400g piersici din compot
200g frisca
3foi gelatina
vanillina sau un plic zahar vanilat
Piersicile le-am facut bucati mici si le-am frulat...

Am batut frisca si-am amestecat-o usor in pireul de piersici...

Gelatina inmuiata in putina apa rece am topit-o pe baie de aburi si-am turnat-o calduta...

Crema rezultata am pus-o putin la frigi...intre timp am preparat celalalt mousse...
Mousse-ul de piersici l-am lasat mai putin dulce (cine doreste poate sa mai adauge zahar)...asta pt ca n-am acoperit tortul cu frisca
MOUSSE DE CASTAGNE SI CACAO
Ingrediente
300g crema de castagne naturale la cutie (eu am gasit crema de castane deja preparata cu zahar si ceva gelificant in ea si-am renuntat la zaharul din reteta)
40g cacao amara
100g zahar pudra
4 linguri cognac
150g frisca
Am batut frisca...

Am adaugat crema de castagne deja preparata (pe borcanul meu scria "crema di marroni" dar e acelasi lucru...)

Apoi cacao amara...

Si cognac-ul...

Mousse-ul rezultat este foarte teapan...de aceea n-am mai adaugat gelatina...iata dovada

Am inceput asamblarea tortului...
Specific ca inainte de a pune mousse-urile am insiropat putin fiecare blat cu sucul din compot...
Am pus in gaoace  mousse-ul de piersici...

Deasupra am continuat cu mousse-ul de castagne...

Si deasupra cealalta gaoace drept capac si l-am lasat peste noapte la frigi...

A doua zi l-am scos din forma...

Am izolat cu crema de unt partea cu mousse-urile...

Si l-am bagat iar la frigi pt jumatate de ora timp in care am fugit la piata ca-mi pleca gradinarul cu legumele si ouale de tara ce i le comandasem
Dupa jumatate de ora l-am scos, l-am uns pe tot cu unt...

L-am imbracat in pasta de zahar...

Si-am incercat sa-l imbrac cu toata dragostea si recunostinta mea...




Reteta recomandata de Dora-s-SweetTreasures.blogspot.com