contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Aniversar Cu Aromă De Cafea

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Am pregătit acest tort pentru un bun prieten de familie, Gabriel, cu ocazia zilei sale de naştere. Tortul a fost umplut cu o cremă de cafea delicioasă, care i-a dat o aromă şi o savoare deosebită, aşa că vă recomand reţeta, în special celor mai mari iubitori de cafea.
Avem nevoie de un blat de tort alb, deci fără cacao. Pentru că această cremă este destul de puternică, am considerat că blatul trebuie să stabilească totuşi un echilibru, prin nearomatizarea lui excesivă. Facem aşadar un blat din 8 ouă şi tot atâtea linguri de zahăr şi făină, la care mai adăugăm 1 plic de vanilie (nu mai redau reţeta de blat, pentru că am tot repetat-o la fiecare tort) sau cumpărăm un blat de tort din comerţ.

Am optat în final pentru varianta de a umple tortul cu două creme complementare (una de cafea şi alta de căpşuni) pentru că trebuia să guste şi copiii din tort. Dacă doriţi, puteţi umple tortul doar cu cremă de cafea, caz în care trebuie să dublaţi cantităţile pe care le recomand pentru prepararea acestei creme.
Crema de căpşuni se prepară extrem de simplu, din:
1. 1 plic praf de budincă cu aromă de căpşuni (puteţi folosi şi budincă cu o altfel de aromă)
2. 2-3 linguri pline cu frişcă lichidă bătută bine.
3. 1/2 plic gelatină alimentară granule.
Procedăm astfel:
- preparăm budinca cu lapte, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, după care o lăsăm la răcit;
- adăugăm peste granulele de gelatină 3-4 linguri de apă rece şi o lăsăm să se umfle 10-15 min.; După acest timp, punem ceaşca cu gelatină pe bain-marie (într-un vas cu apă, la foc mic), până ce gelatina devine lichidă. Când s-a răcit, adăugăm gelatina peste budincă;
- peste budinca amestecată cu gelatina, adăugăm frişca lichidă bătută bine, amestecând totul bine - rezultă o cremă pufoasă, aerată;

Crema de cafea o pregătim din:
1. 3 gălbenuşuri sau 2 ouă
2. 1 cană zahăr
3. 100 ml cafea tare, neîndulcită (puteţi folosi cafea normală, însă eu am folosit cafea decofeinizată)
4. 1/2 pachet de unt sau margarină
5. 1 plic cafea instant (ness), pe care o adăugaţi numai dacă consideraţi că această cremă nu are un gust destul de pregnant de cafea
6. 1/2 plic gelatină alimentară granule, pentru fixarea cremei.

Procedăm astfel:
- se amestecă şi se pun pe foc (focul trebuie să fie foarte mic iar vasul folosit trebui să aibă un fund mai gros) ouăle cu zahărul şi cafeaua, până ce amestecul începe să se îngroaşe, ca o ciulama.
- se amestecă tot timpul pentru a nu se prinde, după care se stinge focul şi se lasă la răcit.
- separat, frecăm bine margarina, până ce devine cremoasă, după care adăugăm treptat crema de cafea fiartă. - dacă adăugăm şi ness, acesta este momentul în care dizolvăm pliculeţul într-o lingură de apă fierbinte şi îl turnăm în cremă. Pentru ca această cremă să devină şi mai fină, adăugăm şi 1-2 linguri cu frişcă lichidă bătută bine, omogenizând amestecul.
În final adăugăm şi gelatina lichidă, după procedeul descris mai sus.

Notă:aveţi grijă şi amestecaţi crema uşor, cu ajutorul unei linguri de lemn şi nu folosind mixerul, pentru că se va tăia (eu am păţit-o şi nu este deloc plăcut!!).
Facem şi un sirop simplu din: apă, zahăr (după gust) şi 1 esenţă de vanilie, pe care îl lăsăm la răcit.
Montăm tortul astfel:
- forma în care am copt blatul de tort (sau ambalajul de plastic în care a fost ambalat blatul din comerţ) o tapetăm cu folie de plastic;
- tăiem blatul în trei foi, pe care le însiropăm din plin cu siropul aromat cu vanilie, după care aşezăm prima foaie de blat în forma acoperită cu folie de plastic;
- umplem tortul cu cele două creme alternativ (folosim întreaga cremă de căpşuni, iar din cea cu aromă de cafea folosim doar jumătate);

- acoperim tortul cu folie de plastic şi îl dăm la frigider pentru câteva ore sau peste noapte;

- restul de cremă de cafea rămas, îl acoperim bine şi îl dăm la frigider sau într-un loc mai rece (nu trebuie să stea totuşi la o temperatură foarte joasă deoarece poate deveni gelatinoasă);
- a doua zi scoatem tortul din forma în care l-am ţinut peste noapte pentru a se fixa cele două creme, şi îl răsturnăm cu grijă pe un platou;
- acoperim cu restul de cremă de cafea pe care am păstrat-o;

- ornăm tortul cu frişcă după preferinţă şi îl consumăm cu mare poftă!
Deşi nu am talent la ornat torturi, gustul acestui tort a fost un deliciu absolut! Imagine pe secţiune:Vă recomand să încercaţi reţeta şi nu veţi regreta, garantat! Poftă bună alături de cei dragi!