contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Belcolade

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un tort excelent, care poate satisface deopotrivă gustul iubitorilor de Diplomat și al celor care preferă torturile de ciocolată.


Ingrediente:
Ptr. blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 1 plic cremă Ole de ciocolată
Ptr. cremă: 600 gr ciocolată albă, 1250 ml frișcă, 2 plicuri întăritor frișcă, 3 plicuri gelatină, 20 ml esență vanilie, 250 gr ciocolată amăruie, 500 gr vișine din compot.
Ptr. decor: 100 gr cremă de ciocolată, 50 gr ciocolată amăruie

Mod de preparare:
Blatul: Gălbenușurile se freacă cu zahărul, se adaugă plicul de cremă Ole, iar la final albușurile bătute spumă. Se toarnă într-o formă mare tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul încins, la foc mic, circa 30 de minute, până trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor, se lasă 10 minute la răcorit, apoi se scoate din formă și se lasă să se răcească bine.
Crema: Gelatina se pune la înmuiat în 200 ml apă. 450 ml de frișcă se pun la fiert împreună cu ciocolata albă ruptă bucățele, pe baie de abur, și se amestecă până se topește ciocolata. Se adaugă gelatina înmuiată și se mai amestecă până se dizolvă, apoi se dă la răcit. 600 ml de frișcă, împreună cu plicurile de întăritor, se bat bine. Se adaugă apoi, puțin câte puțin, vanilie și crema de ciocolată răcită.
Separat, se fierb în 200 ml de frișcă lichidă, tot pe baie de abur, cele 250 gr de ciocolată amăruie, până se topește ciocolata. Se lasă să se răcească, apoi se bate cu mixerul până aproape își dublează volumul.
Forma în care s-a copt blatul se tapetează cu folie și se toarnă jumătate din crema albă. Se fac apoi niște dungi din crema neagră, între care se pun vișinele din compot. Deasupra se pune restul de cremă albă și apoi blatul însiropat cu zeama de la compot. Se dă la rece cel puțin 6 ore.
Tortul se răstoarnă apoi pe un platou și se ornează pe margini cu crema de ciocolată, iar deasupra cu ciocolata amăruie topită.

Mod de servire:
Tortul se servește rece, alături de un pahar de vin roșu sec sau de un pahar de cognac (whisky), după preferință.