contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Caramel Cu Mere Coapte Si Nuci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

Genul acesta de tort l-am facut pentru prima data cand aveam 12 ani, intr-o seara de iarna :)
Era intr-o sambata si o asteptam pe mama sa se intoarca de la spital din Timisoara . Facusem ceva de mancare pentru duminica ( clasic : supa/ ceva friptura ), asa se obisnuia la noi, sa gatim de sambata pentru duminica....insa lipsea desertul.
Mai facusem  impreuna cu mama cate ceva dulce, insa niciodata pana atunci nu m-am incumetat sa ma apuc singura de treaba asta :).
Dar venea mama acasa si nu puteam s-o lipsesc de bucuria de a gasi totul gata.
Prin urmare am cautat vechea si nepretuita carte de bucate a mamei si m-am apucat s-o rasfoiesc.
Am dat de reteta acestui tort...insa nu aveam frisca.:(
"Nu-i nimic( mi-am spus) voi face doar o simpla prajitura cu mere si nuci, doar e plin podu'  ".
A iesit tare buna prajitura mea cu mere si nuci caramelizate.
Si acum, dupa mai bine de 30 de ani imi amintesc expresia mamei cand a testat-o :), expresie care mi-a dat curaj sa continui :).
Reteta de azi e mult mai stufoasa ca cea din seara copilariei mele, contine si frisca si crema de zahar ars....insa baza e aceeasi :)
Asadar:
cel mai bine si mai bine, acest tort se coace intr-o oala emailata de cca 3-4 L, deoarece asa poate fi facut pana aproape de final in acelasi vas.
Deci...in oala cu pricina puneti 6-7 linguri de zahar sa se arda....amestecati putin  , iar cand acesta este bine topit, imbracati peretii oalei  cu zaharul ars.( rotiti oala in dreapta si stanga inclinand-o )
Curatati, dupa ce ati spalat bine cateva mere (4/6/8, in functie de marime) si scoateti-le contorul.
In locul acestuia puneti samburi de nuci ( jumatati) si cubulete de unt. Mai puneti nuci de jur imprejurul merelor si daca va place, puneti si cateva batoane de scortisoara.
Asezati merele in oala tapetata cu zaharul ars si apoi puneti-o la cuptorul incins (180* ) pentru cca 15 minute.

Pana se coc merele, bateti spuma  5 oua impreuna cu 5 linguri de zahar ( ca pentru pandispan ), adaugati peste spuma 500 ml lapte si vanilie daca va place, apoi turnati cu grija acest amestec peste merele coapte.
Puneti oala inapoi in cuptor pentru alte 15 minute.
Intre timp faceti din alte 5 oua /5 linguri de zahar/ 3 linguri de faina/ 2 linguri de pesmet un amestec de blat pandispan pe care il turnati cu grija peste crema de ou din oala.
De data asta coaceti pana ce scobitoarea cu care incercati blatul va va spune ca e cazul sa scoateti oala din cuptor ( cca 15-20 minute ) :)
Sa nu va speriati daca o sa crape blatul, cand se raceste isi recapata forma ;)
Cat inca e suficient de cald, rasturnati amestecul din oala pe un platou , dar lasati oala cu fundul in sus in jurul tortului pana se raceste.
Odata racit imbracati-l in frisca.
Eu am folosit 400 g  frisca PILOS ...este frisca UHT si e foarte buna.
Am batut-o cu un intaritor de frisca si atat.
Ornati cu ce vreti voi....caramel/ nuci /mar/ bombonele de zahar/ batoane de scortisoara  ...etc ;).



La final tortul e parfumat/ cremos /umed...mmmmminunat.
Incercati-l !
Sa fiti iubiti ! :)