contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Caramel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta pentru Tort caramel

Ingrediente pentru blat :
- 7 oua,
- 140 g zahar,
- 105 g nuci macinate,
- 70 g faina (deci 10 g faina si 15 g nuci pentru un ou de 60 g),
- 15 ml rom sau zeama de lamîie.

Ingrediente pentru Crema:
- 3 oua,
- 3 linguri de apa,
- 300 g unt,
- 160 g zahar,
- un plic cu zahar vanilat
Nugaua: 100 g zahar tos, 100 g nuci macinate.
Ingrediente pentru Sirop:
- 100 g zahar,
- 200 ml apa,
- 50 ml rom,
- un plic cu zahar vanilat,
- coaja de lamîie.
Modul de preparare a tortului
O forma de tort sau cratita de 2—2 1/2 1 se unge cu margarina solida si se tapeteaza cu faina. Albusurile se bat spuma tare într-un cazanel (lighenas) de cea 3 l, se adauga tot zaharul tos si romul sau zeama de lamîie si se bat în continuare, pîna când se întareste spuma, ca o zapada.
Dupa aceea, se pun toate galbenusurile odata, se bat de 4—5 ori, se adauga toata faina, împreuna cu nucile macinate si se amesteca numai cu telul, usor, prin rasturnare, de jos în sus, de 9—IC ori, ca sa nu se piarda aerul din albus. Compozitia se desarta în iorma tapetata (se aduna totul repede de pe cazanel cu lopatica de plastic) si se niveleaza. Forma se introduce în cuptorul bine încalzit dinainte la foc mijlociu.
Se coace cca 30—40 minute, fara sa se deschida cuptorul 20 minute; dupa aceea, se mai poate reduce putin focul, ca blatul sa nu se rumeneasca prea tare. Se încearca, daca s-a copt, cu o scobitoare înfipta în mijlocul hiatului; daca aceasta iese uscata, forma se scoate din cuptor si, dupa ce s-a lasat 3 minute, ca sa se aseze blatul, se trece cu cutitul pe marginea acestuia, apoi se pune piatoul deasupra si se rastoarna.
Blatul se întoarce imediat, usor, pe baza si se lasa sa se raceasca în bucatarie, acoperit. Dupa ce s-a racit, se taie în trei foi, prin miscare de ferastrau. Pentru sirop, apa se fierbe 2—3 clocote împreuna cu zaharul si cu putina coaja de lamîie; dupa ce s-a luat de pe foc, se adauga zaharul vanilat si, cînd s-a racit, romul.
Se pregateste nugaua si se macina (v.Nuga sau grilaj), apoi se face crema caramel, din cantitatile indicate, dupa metoda prezentata detaliat la „ Retete Creme “. Cu o lingura sau cu stropiti area din plastic se siropeaza toate trei foile de pandîspan. Se a.sazâ pe platou prima foaie (care a fost deasupra, cînd s-a copt în forma), se unge cu 1/3 dm crema, apoi se acopera cu a doua foaie si se unge cu jumatate din crema ramasa. Deasupra, se asaza foaia care a fost la baza si are suprafata mai dreapta.
Tortul se unge si deasupra si lateral cu restul de crema, care se netezeste bine cu cutitul, se baloteaza cu nuca si se orneaza, cum s-a aratat la începutul capitolului, apoi se tine la rece ca sa se întareasca crema.

Articol recomandat de retete-prajituri.net