contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Cremă De Iaurt și Vișine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Am încercat în weekend un tort cu fructe, la sugestia Mihaelei, care mi-a făcut poftă mai demult cu el. Ei, acum i-a venit rândul, pentru că în weekend am avut musafiri. Am folosit vișine din vișinată (nu, într-adevăr, nu este chiar un tort pentru copii!) și sirop de vișine pentru însiroparea blatului. În cremă am pus iaurt gras (3% conținut de grăsime) și smântână pentru frișcă. A ieșit un tort ușor, cu aromă pronunțată de vișine, numai bun pentru vremurile calde ce vor veni. Pentru aproximativ 14-16 felii am folosit:
Pentru blat:
3 ouă
3 linguri de zahăr
3 linguri de făină
1/2 praf de copt
1 plic de zahăr vanilat
2 linguri de ulei
1 lingură de apă
Pentru cremă:
400 ml iaurt cu 3% grăsime
200 ml smântână pentru frișcă
5 linguri de zahăr
1 plic de gelatină
Pentru jeleu:
400 ml sirop de vișine cu apă (cantitatea de apă e după gustul fiecăruia)
1 plic de gelatină
Am început bineînțeles cu blatul. Am separat albușurile de gălbenușuri, și le-am mixat bine până s-a format spuma, după care am adăugat zahărul, lingură cu lingură, mixând în continuare.

Am adăugat gălbenușurile, amestecând cu o lingură de lemn, de sus în jos, prin răsturnare, să nu se lase spuma.

Apoi am amestecat făina procedând la fel ca și cu gălbenușurile.

Am turnat aluatul într-o formă de tort cu inel detașabil și pus-o la cuptor, la foc mic. Bineînțeles, înainte de a turna aluatul în ea, am uns forma de tort cu ulei și am tapetat-o cu făină.

În aproximativ 15 minute a fost gata. Mi-am dat seama că s-a copt, încercându-l cu o scobitoare. Când scobitoarea a ieșit curată din blat, am știut că e gata.

Am însiropat apoi blatul cu sirop de vișine diluat cu puțină apă (după gust), iar peste blat am presărat vișinele fără sâmburi, după care l-am pus deoparte până când am pregătit crema.

Pentru cremă, am amestecat mai întâi iaurturile cu zahărul, până când acesta s-a topit.

Am bătut apoi frișca și am amestecat-o cu iaurtul.


Am pus gelatina în 100 ml apă rece și am lăsat-o la înmuiat pentru 10 minute. Am așezat apoi bolul pe baie de aburi (dar nu pe foc, pentru că dacă fierbe, gelatina nu se mai încheagă!) și am amestecat continuu, până când gelatina s-a dizolvat.

Am turnat apoi gelatina dizolvată peste crema de iaurt și am amestecat din nou cu mixerul. Crema rezultată am turnat-o peste blatul cu vișine și am dat-o la frigider pentru 30 de minute.



Pentru jeleu am procedat la fel ca și pentru cremă. Am înmuiat gelatina 10 minute în 100 ml sirop, după care am pus-o pe baie de aburi până s-a topit. Când a fost lichidă, am turnat-o peste restul de sirop.


Am pus din nou tortul în frigider până s-a întărit și jeleul, adică tot vreo 30 de minute.

Poate părea complicată munca la acest tort, dar nu e deloc. Trebuie doar atenție la pregătirea gelatinei, pentru că în rest prepararea în sine e simplă.


A ieșit un tort răcoros, cu iz de vară. Nici prea dulce, nici prea acrișor, tortul poate fi preparat cu orice fructe, fie ele proaspete sau conservate.