contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Fructe Si Frisca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta pentru Tortul cu fructe si frisca

Coaja rasa de lamîie sau portocala, un pachetel cu zahar vanilat.

Blatul: 6 oua, 150 g zahar, 120 g faina, 15 ml rom sau zeama de lamîie,
Fructe: 1 kg capsuni, fragute, cirese, caise, afine etc., 150—200 g zahar, 50 ml rom.


Pentru umplut: 500 ml frisca, 2 albusuri, 100 g zahar tos, 15 ml rom, 6—7 foi sau 18—20 g granule de gelatina, 100 ml apa, 1/2 pachetel cu zahar vanilat.
Pentru ornat: 250 g frisca, un albus mare, 50 g zahar tos, o lingurita rom, 2 foi sau 6 g granule de gelatina, 40 ml apa, l/2 pachetel cu zahar
vanilat.

 

Modul de preparare a tortului de fructe cu frisca


Fructele se curata de coaja si se taie în felii de 1/2 cm (li se scot sîmburii, daca este cazul); cele mai mici se lasa întregi. Peste ele se presara tot zaharul si se toarna romul si se lasa o ora, ca sa-si lase zeama.
Blatul se pregateste ca si pentru torturile precedente. Se coace, la fel, într-o forma rotunda si, dupa ce s-a copt, se taie cu miscari de ferestrau în trei foi. Pe un platou de tort (cu sau fara picior) se asaza prima foaie (partea care a fost deasupra, cînd s-a copt blatul) care se stropste cu 1/3 din zeama lasata de fructe, se presara cu 1/3 din cantitatea de fructe si se acopera cu jumatate din cantitatea de frisca pentru umplut (v. „Frisca cu gelatina” care se prepara sa fie gata numai în momentul cînd se aranjeaza tortul) care se întinde uniform, cu cutitul. Se asaza, apoi, foaia a doua, la fel. Deasupra se pune foaia a treia care se stropeste cu siropul si se presara cu fructele ramase.
Tortul se lasa la frigider, ca sa se raceasca bine, apoi se orneaza cu frisca (v. „Frisca cu gelatina pentru ornat“; aceasta se poate bate mai înainte si se pastreaza la frigider, fara sa se închege prea tare, deoarece are gelatina mai putina), cu ajutorul cornetului cu sprit crestat la vîrf, trasînd dîre ondulate din centrul pîna la baza acestuia si modelînd rozete deasupra, din loc în loc. Se lasa, 2—3 ore, în frigider si apoi se serveste.


Articol recomandat de retete-prajituri.net