contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Mango Si Piersici

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Iaca fac si eu  torta frumoasa,lauda-ma gura... si nu am pozele intermediare din motivul ce vi l-am spus la postarea anterioara.Am aflat acum cateva minute ca nici nu le voi mai avea,ceea ce m-a enervat si suparat in acelasi timp.Asa ca ele,pozele, vor veni cand voi mai face torta asta.Dar cum mi-a placut am s-o refac poate chiar la sfarsitul saptamanii,cand vine Tudor acasa,noua placandu-ne torturile cu fructe si el n-a apucat sa manance din asta,fiind plecat in Lumea Noua.Este un tort relativ simplu de facut.Imi place aroma lui si contrastul dintre crema dulce si jeleul dulce acrisor.V-am mai spus ca pentru mine nu conteaza prea mult prezentarea,sa fie una decenta insa,cat gustul tortului.M-a uimit sa constat ca pentu unii conteaza mai mult cum arata,desi inlatura decoratiile de zahar ce nu le mananca,decat insusi continutul tortului.Mi-e greu sa inteleg acest mod de comportare gastronomica.Dar sa revenim la oile mele.
INREDIENTE :
- Diametrul formei 22 cm
ptr blat :
 -aprox 36 buc piscoturi
ptr.crema:
-5 oua
-6 foi de gelatina
-250 g zahar
-500 g frisca
-2 lingurite coaja zaharisita de portocala (esentiala )
-esenta de rom (ca sa nu spun 50 ml rom ,ca asa era in reteta mamei)
-2 plicuri zahar vanilat



-2 fructe mango
-1 compot mare de piersici

ptr glazura de jeleu:
-500 ml suc natural de portocale amestecat cu zeama de compot de piersici sau apa
-8 linguri de zahar
-2 plicuri de gelatina Ruf (sau 6 foi de gelatina ),sau 2 plicuri tort gelee de la dr oetker



MOD DE PREPARARE :
-intai preparam crema :
-Crema se face la bain marie:cele 5 oua amestecate cu zaharul si gelatina (inmuiata in prealabil vreo 10 minute in apa ) se incalzesc,amestecand continuu,pana ce se leaga crema si lingura ramane glasata .
-Se adauga coaja de portocale zaharisita,(daca nu aveti,cu o zi inainte ,taiati cu cutitul de legume coaja de la o portocala,numai partea portocalie,taiati-o patratele, amestecati-o cu zahar si lasati-o asa pana a doua zi)iar dupa ce crema s-a racit se adauga frisca batuta , romul,si un fruct de  mango taiat cubulete.

- restul fructelorse (celalalt fruct mangi si piersicile) se taie cubulete .
-se tapeteaza forma : lateral cu piscoturi intregi ,iar pe fund cu piscoturi taiate jumatati.
Piscoturile se insiropeaza usor cu siropul compotului de piersici.Cele laterale se trec rapid prin sirop,doar o clipa si doar pe partea dinspre interiorul formei.
-odata tapetata forma se toarna crema,
-se adauga un nou rand de piscoturi, se preseaza usor peste crema, apoi se acopera  cu fructele taiate cubulete
-in aceasta faza se prepara glazura de jeleu din sucul de portocale , siropul compotului de piersici sau apa,zahar si gelatina,conform indicatiilor de pe plicul de gelatina.Jeleu racit un minut , se toarna peste fructe
-se da la frigider pentru cateva ore,pana se intareste jeleul si se decoreaza dupa dorinta.
-scoateti inelul detasabil al formei de tort,abia acum la sfarsit.Funda cu care l-am legat este pentru impresia artistica.