contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Nuca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  Weekend-ul trecut am avut musafiri dragi, pe care nu i-am vazut de mult timp desi sunt din familie. Si peste toate cele ce s-au servit nu se putea sa lipseasca un dulce bun, bun de tot care sa placa tuturor. Am stat si m-am gandit si cel care a intrunit voturile a fost un tort cu nuca... Nu stiu ce au cei din familia noastra cu nuca dar cert este ca am nimerit-o din plin. Si pentru ca a fost mult de munca si cu celelalte pregatiri a trebuit sa aleg un tort cu nuca rapid si bun...
Ingrediente:

Pentru blat
-4 oua mari,
-250 g zahar,
-10 linguri de apa rece,
-10 linguri de ulei,
-150 g nuca,
-150 g faina,
-un praf de copt,
-un praf de sare,
-2 linguri esenta de rom,
Pentru crema
-200 g frisca lichida,
-o ciocolata Primola alba,
-2 linguri apa,
-1 lingura zahar pudra(optional),
-o lingura de unt,
-5 g gelatina,
-un plic zahar vanilat
Sirop
100 ml apa,
-100g zahar,
-3 linguri esenta de rom,
Pentru ornat
-cateva migdale,
-o lingurita cafea solubila,
-forme de ciocolata (optional)

Preparare:

   Deschideti mai intai cuptorul sa se incalzeasca pentru ca totul decurge foarte repede! Separati ouale si mixati albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Galbenusurile cu praful de sare si cealalalta jumatate din cantitatea de zahar le frecati bine pana isi dubleaza volumul. Adaugati uleiul putin cate putin si incorporati-l prin frecare. Procedati la fel si cu apa.
   Se  rastoarna compozitia peste spuma de albus, se adauga nuca macinata, faina amestecata cu praful de copt si esenta si se amesteca cu telul prin rasturnare.
  Compozitia se toarna intr-o forma unsa si tapetata cu faina si se coace ca un blat obisnuit, fara sa se deschida cuptorul cca 15min adica pana se ridica bine compozitia.
   In timp ce blatul se coace se topeste ciocolata in 2 linguri de apa pe baie de abur, dupa ce a fost rupta in bucati. Se adauga untul si se lasa sa se raceasca. Se pune la inmuiat gelatina in 3 linguri de apa.
   Frisca se mixeaza cu sau fara zahar(ciocolata este destul de dulce) si cand ciocolata este rece se incorporeaza putin cate putin. Se adauga gelatina si se da crema la rece.
   Se face un sirop din 100 ml de apa si 100 g zahar pana ce se leaga putin. Se ia de pe foc si se adauga esenta de rom. Se lasa sa se raceasca complet.
   In tot acest timp blatul s-a copt suficient. Il incercam cu scobitoarea si il lasam sa se raceasca bine dupa care il taiem in doua. Punem crema intre cele doaua jumatati insiropate, oprind cateva linguri pentru deasupra.
   Oranam acest tort cu nuca cu migdale, ciocolata si un praf de cafea solubila si il dam la rece pana sosesc musafirii. Daca au venit deja ii tineti de vorba si ii serviti cu ce aveti pana se raceste bine tortul. Ideal ar fi 2-3 ore sau chiar mai mult dar in situatii de urgenta merge si nestat la racoare decat vreo ora doua!