contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Rom

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta Tort cu rom

Reteta Blatului :
- 7 oua mari,
- 150 g zahar tos,
- 140 g faina,
- 200 ml rom,
- marmelada de caise,
- esenta vegetala rosie si verde.
Reteta cremei :
- 3 oua,
- 3 linguri apa,
- 50 g cacao,
- 250 g unt,
- 160—200 g zahar,
- un plic cu zahar vanilat.
Pentru   ornarea tortului cu rom :   500 g frisca cu sau fara gelatina.
Mod de preparare a tortului

Pentru blat, albusurile se bat spuma tare, se adauga tot zaharul tos si o lingura cu rom (15 ml) si se bat în continuare, pîna cînd se întareste spuma (sa nu cada de pe tel, cînd acesta se ridica). Dupa aceea, se pun toate galbenusurile, se bat de 4—5 ori, se adauga toata faina si se amesteca cu telul usor, numai prin rasurnare, de jos în sus, de 9—10 ori.
Compozitia se asaza imediat în forma de tort (cratita de 2 1), tapetata cu margarina solida si faina, care se introduce în cuptorul bine încalzit la foc mijlociu, cu 30 minute înainte. Se coace 30—40 minute, nedeschizînd cuptorul 20 minute; apoi, se mai poate reduce putin focul. Dupa ce s-a copt, blatul se lasa sa stea 3 minute în forma, apoi se trece cu cutitul pe marginea, lui se pune platoul deasupra, se rastoarna si, imediat, blatul se întoarce pe baza. Dupa ce s-a racit, blatul se întoarce cu baza în sus, i se taie un capac de 2 cm grosime si i se scoate miezul cu cutitul, lasînd marginea si baza de 2 cm grosime.
Miezul scos se taie în cubulete care, apoi, se stropesc bine cu rom; de asemenea, se stropesc marginile, baza si capacul în interior; 1/3 din miez se lasa galbena, 1/3 se coloreaza în verde cu 3—4 picaturi de esenta vegetala puse într-o lingura cu apa (cu care se stropeste), 1/3 se coloreaza, la fel, cu esenta vegetala rosie.
Capacul, marginea si baza se ung cu marmelada de caise. Crema de cacao se pregateste din cantîtatiiîe indicate (v. „Creme pentru torturi”). Cînd toate sînt pregatite, se introduc în tort cubuietele verzi, fara sa se preseze deloc, se ung cu jumatate din cantitatea de crema, apoi se pun cubuietele galbene care se ung cu restul de crema si, apoi, cubuletele roz.
Deasupra, se asaza capacul, reconstituind exact tortul.
Se lasa ia frigider 2—3 ore, ca sa se raceasca bine, apoi se orneaza cu frisca cu ajutorul cornetului cu sprit crestat, modelînd dîre ondulate din mijlocul tortului pîna jos, la baza si, peste ele, din loc în loc, mici rozete.
Tortul se tine în frigider 2—3 ore, apoi se serveste.

Retete asemanatoare


Articol recomandat de retete-prajituri.net