contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Spuma De Capsuni

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Made by Liana
Luni, 14 mai a fost ziua sotului meu. Cu o saptamana inainte am facut un tort pentru o prietena de-a mea careia ii plac mult capsunile. Si cum l-am dat si nu a avut fericirea si norocul sa guste din el, a poftit rau de tot si mi-a cerut, pardon: m-a rugat :P sa-i fac de ziua lui tot un tort cu capsuni. Puteam sa-l refuz?? Pentru blat m-am inspirat din revista Click pentru femei, numai ca era nuca in compozitie, eu am pus migdale si samburi de caisa macinati, iar reteta de spuma de capsuni am gasit-o tot in aceeasi revista prezentata de Jakob Hausmann.Nu stiu daca a inventat-o el sau a facut dupa vreo reteta de la cititoare, dar mie mi-a placut foarte mult!!Si sotului meu...mai ales cand i-am spus ca e cu vin rosu...si fara albus!!! Nici blatul nu are praf de copt, nici amidon, nici bicarbonat, nici otet, nimic-nimic! A crescut foarte bine si desi l-am lasat in cuptor cu usa deschisa cand s-a copt, tot mi s-a lasat putin mijlocul, dar nu a fost o tragedie, pe buna. Chiar e minunat blatul, merita sa-l incercarti. Si spuma de capsuni...wauuu, o nebunie!!! Ingrediente pentru blat: 5 oua, un praf de sare, 3 lingura faina, 6 linguri de zahar pudra, 80g migdale, 20g samburi de caise macinati, 1 lingura esenta de migdale. Ingrediente pentru spuma de capsuni: 50 ml vin rosu, 50 ml apa, 1 plic gelatina, 120g zahar, 1 plic de zahar vanilat, 300g capsuni, 200ml frisca lichida. Ingrediente pentru mousseul de ciocolata alba: 100ml frisca lichida, 100g ciocolata alba. Pt. decor: 500g capsuni, 1 plic tort gelee rosu. Mod de preparare: Blat:Se bat albusurile spuma tare cu zaharul si un praf de sare. Se adauga galbenusurile unul cate unul,
esenta de migdale si migdalele macinate- eu am avut aschii de migdale, doar am trecut cu sucitorul peste ele. Am mai adaugat si doua linguri de samburi de caise macinate pentru o aroma mai puternica.
Se presara faina cernuta si se amesteca usor, de jos in sus. Compozitia nu trebuie sa se lase, mare grija sa aveti.Se toarna compozitia intr-o forma detasabila de tort unsa si tapetata cu hartie de copt
si se coace in cuptorul preincalzit 30-40 de minute. Se lasa sa se raceasca, dupa care se taie de doua ori, rezultand trei blaturi. Spuma de capsuni: Se curata capsunile si se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat intr-un castron si se lasa sa stea circa 30 de minute. Se paseaza apoi cu mixerul vertical. Se pun apa rece cu vinul intr-un castron, se adauga gelatina si se lasa 10 minute sa se hidrateze.
Apoi se pune vasul pe bain-marie si se tine pana se lichefiaza. Atentie, nu o lasati sa fiarba! Calduta o turnam in capsunile mixate.
Se bate frisca si se incorporeaza in amestecul de capsuni. Se da la rece pana se intareste. Insiropam blaturile cu suc de capsuni. Peste primul blat punem jumatate din spuma de capsuni.
Peste al doilea blat punem mousseul de ciocolata alba.
Lasam la racit in frigider peste noapte, iar a doua zi mixam pana se face fina si spumoasa. Asezam cel de-al treilea blat si imbracam tortul in jumatatea de spuma de capsuni ramasa. Dam la rece sa se intareasca. Pt. mousseul de ciocolata alba: Topim ciocolata la bain-marie, apoi turnam treptat frisca pana se incorporeaza toata.Tragem de pe foc. Lasam la racit. Dam peste noapte la frigider si mixam a doua zi, pana devine spumoasa si fina. PT. DECOR: Pentru ca la primul tort facut nu am avut fistic, m-am gandit la varianta cu palarioarele verzi ale capsunilor. Spalam bine capsunele, spalam palarioara verde si le tamponam cu un servetel de hartie.
Taiem fiecare capsuna pe lungime, in felii. Asezam feliile pe tort cu varful spre exterior.
La mijloc punem jumatati de capsuna, iar in centru, o capsuna intreaga.Preparam tort gelee rosu conform instructiunilor de pe ambalaj. Turnam calduta glazura peste capsuni incepand din centru spre margini.
Palarioarele verzi dupa ce le-am spalat si sters de apa, le asezam pe bordura tortului. Preparam tort gelee alb conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand e gata, cu o pensula dam cu tort gelee alb toate frunzulitele pentru a nu se usca in frigider si pentru a-si pastra culoarea verde. Acest tort l-am facut pentru prietena mea, Rozalia, de ziua ei, iar ea adora capsunile.
Cine are fistic, poate folosi fistic maruntit pentru a imbraca marginile tortului. Eu nu am avut....atunci :P Si acest tort pentru sotul meu...cu fistic, ca am gasit crud, in sfarsit, in Auchan ;-)
Si o felie delicioasa din tortul prietenei mele...mi-a pastrat o felie sub semnatura...hi,hi
Si inca o felie delicioasa din tortul preparat pentru sotul meu