contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cucuteni

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

  Ei bine banuiesc ca ati auzit macar o data de cultura Cucuteni. Aceasta este una dintre cele mai vechi
civilizații din Europa dobandindu-si numele dupa satul din apropierea Iasului in care s-au descoperit primele relicve.
  Ceramica din cultura Cucuteni descoperita este de foarte buna calitate si este bogat ornamentata. Cercetarile au revelat unele asemanari intre ceramica din aceasta cultura si o ceramica dintr-o cultura neolitica din China, insa cele doua culturi sunt despartite de o distanta de timp foarte mare, cea din urma aparand la aproape un mileniu fata de Cucuteni. 
  Daca aveti drum prin Piatra Neamt, nu ezitati sa vizitati Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni. Veti gasi o doamna curator foarte draguta dispusa sa raspunda intrebarilor voastre si sa va explice cu exactitate tot ce va este neclar sau ati dori sa aprofundati. 
   Cine ma cunoaste destul de bine stie ca sunt ahtiata dupa vasele din ceramica. Am o intreaga colectie care se mareste an de an, iar dupa vizita de la muzeu mi-am propus sa creez un tort care sa semene cu o oala de ceramica. Din pacate ca aspect nu mi-a iesit si poate veti considera asta ca o ofensa adusa acestei culturi, insa sunt determinata si voi incerca din nou si din nou pana cand voi fi multumita de rezultat. Ca si gust insa e exceptional!

Ingrediente:

Blat:
  • 8 oua mari (L)
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 40 g cacao
  • 50 ml ulei
  • un praf sare

Crema de ciocolata pentru interior:
  • 300 g ciocolata
  • 400 g smantana lichida

Crema exterior:
  • 150 g ciocolata
  • 200g smantana lichida
Decor (optional)
  • 125g mascarpone
  • 200g smantana lichida neindulcita

Cum procedezi:

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia in trei boluri de inox (15 cm diametru) unse cu unt si tapetate cu cacao, si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate bolurile din cuptor si lasa blaturile sa se raceasca complet. Taie apoi doua dintre blaturi pe orizontala astfel incat sa rezulte cate 3 felii, iar unul taie-l doar odata (astfel incat vor rezulta doua felii) pe care le vei decupa astfel incat sa obtii 2 cercuri de 8 cm diametru.

Crema de ciocolata:
1. Taie ciocolata si pune-o impreuna cu 250 g smantana lichida intr-o cratita la foc mediu, amesteca pana cand ciocolata este complet topita, iar compozitia este omogena. Opreste focul, adauga restul de smantana lichida si amesteca energic. 

2. Lasa compozitia sa se raceasca complet la temperatura camerei, apoi o introduci in frigider pentru 40-60 minute. 
3. O scoti de la frigider, o mixezi pana cand creste in volum si se deschide la culoare, iar mai apoi o folosesti la asamblat.
 Asamblare:
!!!!Vei asambla fiecare blat separat, astfel incat felia mai lata sa fie la baza, iar cea mai mica in diametru sa fie ultima. Imparti crema pentru interior in 3 parti egale astfel incat sa iti ajunga pentru toate cele 3 blaturi. 
  Introduci blaturile montate separat in frigider pentru cel putin 2 ore. Scoti apoi blaturile din frigider si montezi peun platou cele doua blaturi identice astfel incat bazele lor mai late sa fie in oglinda, iar bazele inguste sa fie opuse(una va veni pe platou, iar deasupra celelilalte vom pune blatul decupat). Pui un strat de crema de ciocolata ca sa adere, iar baltul mic (8cm diametru) il pui deasupra lor imbinandu-l cu crema. Introdu o frigaruie de lemn in mijlocul acestuia ca sa stea drept. Apoi introdu tortul in frigier pentru 2 ore cel putin. 
  Pentru crema exterior  rupi ciocolata in bucati si o topesti la foc mediu, intr-o cratita cu fund dublu, impreuna cu 150 g de smantana lichida si amesteci continuu. Opresti folcul, adaugi restul de smantana lichida si procedezi procedezi in continuare ca la cea pentru interior.
Scoti tortul de la frigider si il imbraci in crema. Trasezi un model si urmezi modelul cu un pos cu dui simplu umplut cu crema pentru decor (daca ai pregatit, daca nu se poate consuma si fara decor:). 
 Decor
Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi mascarponele si mixezi pana la  incorporare.