contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Dark Extreme

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Dupa cum spuneam acum cateva zile, initial am vrut sa fac un tort Padurea neagra, dar de cele mai multe ori prajiturile se inventeaza pe ele insele cand ma apuc de prajiturit ceva.

Oricum, Padurea ramane in lista de asteptare, fie si pentru simplul fapt ca eu am reteta scrisa de vreo 15 ani in carnetel si nu este ceea ce am vazut eu pe net la acest tort, desi este un tort de ciocolata si visine, e adevarat.

Asadar pentru Dark Extreme am folosit asa: 

- blatul: 10 oua, 10 linguri de zahar, 8 linguri de faina, 2 linguri de cacao, un plic de praf de copt, un plic de zahar vanilat, 3 linguri de rom bautura. 
- crema de rahat cu lamaie, 250 g
- crema de ciocolata: un pachet de unt, 2 linguri pline cu cacao, 3 linguri de zahar, zeama de la o portocala, coaja de la 2 portocale, o ciocolata cu lapte, o ciocolata Heidi 75 % cacao, 100 ml rom bautura.
- 500 g visine
- sirop: 500 ml apa, 5-6 linguri de zahar, 150 ml rom.
- glazura: o lingura de crema de ciocolata si o ciocolata Heidi Dark extreme, 85% cacao. 
- decor: 150 ml frisca, sau dupa dorinta.

Blatul l-am facut ca pe un pandispan - eu bat intai albusurile spuma, apoi adaug zaharul, galbenusurile pe rand, 

pun romul si vanilia, incorporez faina amestecata cu praful de copt si cu cacao.

Am dat compozitia in tava de tort diametrul de 28 cm, unsa cu mult ulei, aproximativ 40 de minute la foc mediu. 

Am scos din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca in suportul sau din care am scos doar cercul lateral. 

Crema de rahat si lamaie este aici.

Crema de ciocolata am facut-o cam cum fac eu aceasta crema. Adica: 50 g unt, zeama de lamaie, cacaoa si zaharul le pun la bain marie aproximativ 10-15 minute, pana cand se topeste zaharul si incepe usor-usor sa se ingroase compozitia. Apoi dau deoparte si pun razatura de portocala, romul si ciocolata bucatele. 


Amestec pana cand ciocolata se integreaza bine-bine in crema si la urma, dupa ce se mai racoreste, dar nu de tot, adaug restul de unt si mai frec inca cateva minute bune. 


Dupa aceea las apa sa curga in chiuveta si pun vasul cu crema sa se raceasca rapid.

Blatul l-am taiat in 3 apoi l-am insiropat cu un sirop facut din apa si zahar (puteti pune zahar dupa gust, maximum aceeasi greutate ca si a apei) puse pe foc sa dea cateva clocote, la care am adaugat romul dupa ce am dat deoparte ibricul. Siropul il torn fierbinte peste blaturi, ca sa intre mai repede in prajitura.

Peste primul blat am turnat crema de lamaie 

si apoi visinele una cate una in asa fel incat sa acopere complet suprafata blatului. Asta pentru ca mie imi plac foarte mult visinele in combinatie cu ciocolata. Dar se pot pune si rasfirate.

Am pus al doilea blat iar peste el cam 2/3 din crema de ciocolata 

si peste el al treilea blat. Am scos o lingura sanatoasa din crema si am pus-o intr-un ibric, apoi cu restul de crema am uns partea laterala a tortului.

Lingura de crema am topit-o la bain marie si apoi am adaugat ciocolata Dark extreme rupta bucatele. Dupa ce s-a topit bine am inceput sa o torn pe tort, si se intarea sub ochii mei, asa ca pana am glazurat tot tortul am pus de 3-4 ori ibricul cu ciocolata in vasul cu apa fiarta.

Peste noapte am lasat tortul la rece iar a doua zi l-am decorat cu putina frisca. 

Cea mai mare satisfactie am avut-o cand am vazut ca desi am taiat felii groase din el, musafirii au mancat absolut tot din farfurie fara exceptie. O jumatate de tort s-a mancat dintr-un foc, de parca nu aveai ce pune pe-o masea :))) 

Ce am invatat de la acest tort: ca pot sa pun chiar mai mult sirop, pentru ca deja blaturile de sus erau destul de uscate cand l-am taiat, la mai putin de 24 de ore de la asamblare.

Pofta buna! :)



Articol recomandat de caietul-cu-retete.blogspot.com