contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Ciocolata Cu Ness

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Pentr blat avem nevoie de:
1. 8 ouă
2. 8 linguri zahăr
3. 8 linguri apă
4. 8 linguri făină
5. 100-150 g nuca macinată
6. 50 ml ulei
7. 100 g ciocolată rasă (eu am folosit ciocolată de menaj)
8. ½ plic praf de copt.

 


Procedăm astfel:
- Separăm ouăle şi batem spumă tare albuşurile cu zahărul (când întoarcem vasul, albuşurile nu trebuie să alunece);


- Gălbenuşurile le desfacem cu cele 8 linguri de apă, după care adăugăm uleiul şi amestecăm bine;

- Adăugăm gălbenuşurile peste albuşuri şi le încorporăm uşor, folosindu-ne de un tel, cu mişcări de jos în sus;


- Adăugăm apoi ciocolata rasă şi nucile măcinate (eu le-am aşezat într-un prosop curat şi le-am mărunţit cu ciocanul de bătut şniţele);

- Amestecăm făina (cernută în prealabil) cu praful de copt, după care o adăugăm în ploaie; o încorporăm în compoziţie tot uşor, prin mişcări de sus în jos.
- Tapetăm cu hârtie de copt o formă rotundă şi aşezăm compoziţia pentru blat în aceasta;


- Coacem blatul la foc mic aproximativ 1 oră, până ce se desprinde uşor de marginile formei şi trece testul scobitorii.

- După ce am copt blatul, îi scoatem hârtia de copt şi îl lăsăm la răcit.


Facem un sirop din:
1. ½ litru de apă
2. 1 cană de zahăr
3. 1 ceaşcă vişinată (eu am avut afinată)
4. 1 esenţă de rom.


Procedăm astfel:
- topim într-un vas, la foc mic, jumătate din cantitatea de zahăr, până devine caramel;


- adăugăm apa şi amestecăm, aşteptând să se topească zahărul ars;
- adăugăm şi zahărul rămas, amestecând bine;
- când zahărul s-a topit, stingem focul şi adăugăm vişinata şi esenţa de rom;


- lăsăm siropul la răcit.
Pentru cremă avem nevoie de:
1 pachet de unt sau de margarină (Rama sau Unirea)
1 cană zahăr pudră
200 g ciocolată de menaj sau amăruie
1 esenţă de rom
2-3 pliculeţe de ness (după preferinţă sau toleranţă)
Procedăm astfel:
- mixăm untul (care trebuie să fie moale) cu zahărul pudră, până ce acesta se topeşte;


- topim ciocolata (dată pe răzătoare mai întâi) pe bain-marie adăugând şi 2 linguri ulei, după care o adăugăm peste crema de unt (nu vă speriaţi dacă vedeţi că, datorită ciocolatei topite, crema devine lichidă) şi amestecăm bine;


- dizolvăm pliculeţele de ness în 1-2 linguri de apa şi le adăugăm la cremă;
- adăugăm şi esenţa de rom, amestecăm totul bine şi dăm crema la congelator, până ce aceasta se încheagă (cam 5-10 min.).


După ce blatul şi siropul s-au răcit iar crema a redevenit solidă, montăm tortul.
- Tăiem cu grijă blatul în două sau trei foi, după cum ne permite înălţimea acestuia.


- Însiropăm blatul bine şi îl ungem cu cremă, având grijă ca aceasta să ajungă pentru a îmbrăca tortul complet.
- După ce am îmbrăcat frumos cu cremă întreg tortul, îl ormăm cu ciocolată rasă şi cu frişcă, după imaginaţia şi dispoziţia fiecăruia.


Tortul va fi servit a doua zi, lăsând astfel aromele să se întrepătrundă, ceea ce îi permite să fie absolut delicios!
Simplu şi uşor de preparat, acest tort are un gust bogat şi a fost foarte apreciat de prietenii mei. Poftă bună!