contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Nuca Cu Frisca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta pentru Tort de nuca cu frisca

Reteta blatului :

- 8 oua,
- 160 g nuci macinate,
- 100 g pesmet,
- 200 g zahar,
- 15 ml rom.

Reteta siropului  :

- 150 ml rom,
- 150 ml apa,
- 150 g zahar,
- coaja de lamîie,
- un plic cu zahar vanilat,
- 1 kg frisca batuta spuma, îndulcita si vandal (v. „Frisca“).

Mod de preparare a tortului
Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si romul sau zeama de lamîie si se bat în continuare, pîna cînd se întareste bine spuma. Dupa aceea, se pun toate galbenusurile, se bat de 4—5 ori, se adauga pesmetul împreuna cu nucile macinate si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos în sus.

Compozitia se pune în forma rotunda de tort sau în cratita de 2 1, tapetata cu margarina solida si faina (se aduna repede cu lopatica din plastic) si se niveleaza. Se coace 30—40 minute în cuptorul încalzit dinainte la foc mijlociu. Nu se deschide cuptorul 20 minute. Blatul se încearca, dupa 30 minute, cu o scobitoare înfipta în mijlocul lui; daca iese uscata, înseamna ca este copt, daca nu, atunci se mai lasa putin în cuptor, reducînd focul, daca cuptorul rumeneste prea tare.

 

Dupa ce s-a scos din cuptor, blatul se lasa 3 minute în forma, se trece apoi cu cutitul pe marginea acestuia, daca s-a lipit, se pune platoul de tort deasupra si se rastoarna. Cînd este complet rece, i se taie un capac de 2 cm grosime, i se scoate miezul si se lasa marginea si baza tortului tot de 2 cm.
Se face un sirop din apa, zahar si coaja de lamâie care se fierbe 2—3 clocote; dupa ce s-a racit, se adauga romul si vanilia si, apoi, cu el se stropesc bine capacul, marginile si mai putin miezul.

Frisca batuta se pastreaza la frigider; jumatate din cantitate, partea de deasupra care este mai tare se opreste pentru ornat si se introduce din nou în frigider, unde se lasa pâna îi vine rîndul. Miezul din tort se taie în cubulete; peste ele se desarta frisca ramasa si se amesteca usor cu lingura, prin rasturnare, chiar pîna la fundul vasului, dar nu prea mult, ca sa nu se lase frisca.

Frisca mai moale va înmuia blatul cu pesmet si compozitia va fi ca o crema. Marginile tortului pe dinauntru, baza si capacul se ung, în prealabil, cu o marmelada fina; imediat, se desarta miezul cu frisca înauntrul tortului, se niveleaza fara sa se preseze si apoi se asaza capacul.
Se orneaza, abundent, cu restul de frisca îndulcita si vanilata simpla sau cu gelatina (v. „Frisca cu gelatina pentru ornat“).

Tortul se lasa în frigider 2—3 ore, apoi se serveste.

 


Articol recomandat de retete-prajituri.net