contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De şampanie - Tort De Mărţişor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

        Nopţi întregi m-am frământat gândindu-mă la ce aş putea oferi mândrei mele de mărţişor, dorind să vin cu ceva nou, nu cu banalul şnur agăţat de nu ştiu ce trăsnaie. M-am gândit să fac eu ceva, şi cum nu mă pricep la confecţionat fleşculeţe am zis să “confecţionez” un tortuleţ. Aşa am ajuns la reţeta de faţă ce v-o recomand cu plăcere. E un tort uşor, răcoros şi foarte plăcut mai ales dacă-l serviţi cu şampanie alături.

Ingrediente pentru blatul biscuit:

-100 - 120g făină (cantitatea variează în funcţie de mărimea oului);
- 40g zahăr pudră;
- 50g unt.
- 1 gălbenuş.



Ingrediente pentru blatul pufos:

- 4 ouă;
- coajă rasă de lămâie sau portocală (sau ambele) sau esenţă;
- 150g zahăr;
- 100g făină;
- 100g amidon;
- 50g unt topit;
- 1 pliculeţ praf de copt.

-  
Ingrediente pentru cremă şi ornare:

- 2-3 linguri gem de vişine (se poate folosi orice alt gem, după preferinţe);
- 4 ouă;
- 50g zahăr;
- 130ml şampanie dulce (nu de fructe);
- coajă rasă de lămâie sau portocală (sau ambele) sau esenţă;
- suc de la o jumătate de lămâie;
- un plic de gelatină granule sau un plic de gelatină foi;
- 400ml frişcă;
- 1 plic întăritor frişcă (dacă e cazul);
- 50g ciocolată albă sau neagră;
- 4 bezele (sau fulgi de bezele);
- 50g boabe zmeură;

 Blatul biscuit:

- Amestecaţi ingredientele enumerate mai sus, dacă compoziţia rezultată este lipicioasă şi se ia greu de pe mâini, mai adăugaţi făină până capătă textura dorită;
- Se lasă la rece cam 30 de minute;
- Ungeţi o formă cu unt şi tapetaţio cu o leacă de făină, modelaţi aluatul obţinut pe suprafaţa formei. Impungeţi cu furculiţa pe ici pe colo, şi daţi la cuptor, prealabil încalzit la 200 de grade, cam 15-20 minute;

 



 Blatul pufos:
 - Bateţi spumă ouăle cu un pic de sare. Recomandare: pentru un aspect mai pufos bateţi separat albuşurile de gălbenuşuri şi le încorporaţi apoi. Adăugaţi zahărul, coaja şi sucul de lămâie. Bateţi energic până zahărul se  dizolvă. Veniţi apoi cu făina cernută, amidonul (ideal ar fi să-l amestacaţi cu făina şi să le cerneţi împreună) şi praful copt. După ce reuşiţi să le înglobaţi adăugaţi untul topit (să nu fie fierbinte).
- Adăugaţi compoziţia rezultată într-o formă cu acelaşi diametru ca la blatul biscuit, tapetată cu hârtie de copt. - Dacă nu aveţi o forma adecvată şi folosiţi o ulcică ca mine, şi nu puteţi pune hârtia de copt decât la bază, ungeţi lateralele cu unt.
- Daţi la cuptor pentru aproximativ 30 minute la 180 grade. Verificaţi cu o scobitoare dacă s-a copt. Dacă scobitoarea iese poroasă mai trebuie lăsat.




Crema:
- Gălbenuşurile cu un praf se sare şi zahărul se bat spumă, apoi se adaugă sucul de lămâie şi coaja, plus şampania (nu turnaţi de sus, va face multă spumă). Gelatina, dizolvată în prealabil (citiţi instrucţiunile de pe plic) este aruncată şi ea în context;
- Separat, bateţi albuşurile cu un pic de sare; Tot separat, bateţi 100ml frişcă lichidă cu întăritor şi apoi încorporaţi-le.
- Împreunaţi cu răbdare cele două compoziţii, adăugaţi şi bezele, mărunţite înainte. Dacă folosiţi întăritor ar trebui să aibă o compoziţie destul de solidă, în caz contrar datio la rece până prinde o consistenţă mai solidă.



Ornare:

- Blatul biscuit îl ungem cu gemul ales (în cazul de faţă gem de vişine);

- Baltul pufos îl tăiem în două; Prima bucată o aşezăm pe blatul biscuit uns cu gem în prealabil, adăugăm crema din belşug şi acoperim cu bucată rămasă de blat. Îl lăsăm să se răcorească 1-2 ore.









 - Între timp batem 300ml frişcă lichidă cu care vom orna tortul de sus până jos.








- Răzuiţi nişte ciocolată peste el, ornaţi după bunul plac cu zmeură şi orice altceva aveţi la îndemână.

 


Iată mărţişorul meu :D.


Să aveţi poftă.