contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Diplomat "tigrat"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Tortul acesta l-am facut pentru prietena si colega mea Laura. A fost "devorat" ca sa fiu in ton cu titlul :)).  Daca ei ii place vanilia si ciocolata , m-am gandit sa le combin ca sa fie satisfactia maxima :). Scriu reteta , poate o cunoasteti cred ca este tortul cel mai simplu de facut si poate cel mai cunoscut.

Ingrediente: 

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 12 linguri de faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 3 linguri apa
    Pentru insiropat:
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 150 ml apa

Pentru crema:

  • 500 ml frisca ( smantana dulce pentru frisca)
  • 6 oua
  • 18g gelatina 
  • 1/2 cana zahar daca folositi frisca indulcita
  • 200g ciocolata amaruie
  • 250 ml lapte

Prima data facem blatul. Batem albusurile spuma tare, adaugam rand pe rand zaharul si mixam bine pana acesta se topeste. Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Scoatem mixerul din functiune , folosim lingura de lemn si adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt. Coacem blatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( dimensiuni aproximative 36x38), timp de 15 minute la foc potrivit. Pentru mai multa siguranta facem testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un fund de lemn, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua. Eu am facut 2 blaturi, am impartit compozitia in doua, am copt un blat si apoi din cealalta jumatate celalalt blat. 

Puteti sa faceti orice tip de blat sau sa folositi piscoturi. 

Pentru sirop amestecam ingredientele  , le punem sa fiarba cateva minute apoi lasam la racit. 

Crema:

Galbenusurile se freaca cu zaharul si apoi se adauga treptat zaharul. Punem craticioara pe baie de abur si amestecam pana se ingroasa. Apoi adaugam gelatina dizolvata in apa rece. Amestecam pana se dizolva complet in lichidul fierbinte.

In poza de mai jos se vad granulele nedizolvate. M-am gandit sa fotografiez pentru fetele care inca nu au facut creme cu gelatina. Deci , nu asa ! :)) Amestecati pana se dizolva gelatina altfel  crema o sa fie cu granule prin ea . 

Dupa ce s-a dizolvat gelatina, impartim compozitia in doua si in prima jumatate adaugam 200g  de ciocolata . 

Amestecam pana se dizolva si lasam deoparte. Batem albusurile spuma, asezam blatul in tava , il inconjuram cu un cadru metalic. Insiropam blatul apoi batem frisca. Verificam crema si daca este calduta o punem ( prima parte de crema) intr-un vas si adaugam treptat jumatate din cantitatea de frisca. Mixam mereu , la sfarsit adaugam jumatate din cantitatea de spuma. Adaugam cateva picaturi de esenta de vanilie. Asta e crema de vanilie. 

Pentru crema de ciocolata procedam la fel. Punem crema calduta intr-un vas mai mare si adaugam treptat restul de frisca si spuma de ou. Mixam bine.

Ca regula generala trebuie sa lucrati destul de repede, crema trebuie sa fie moale . 

Si iata cum realizam aspectul tigrat :).

Punem un polonic ( sau o lingura mai adanca) de crema alba in mijlocul blatului insiropat. Apoi peste crema alba o lingura de crema de ciocolata. Repetam pana se termina cremele. Nu apasati, crema se va revarsa spre margini singura. Cel mai indicat este sa faceti tortul rotund , la mine a fost putin mai greu. 

Acoperim cu celalalt blat, insiropam si bagam la rece 3-4 ore. 

Ornam cu frisca sau cu glazura. Eu am facut floricele de ciocolata de diferite dimensiuni. Punem ciocolata rupta bucatele intr-o pungulita. Scufundam pungulita intr-un vas cu apa calda aflat pe foc si tinem pana se topeste ciocolata. Spargem la un capat si apoi desenam modele pe o foaie de copt. Bagam la frigider cateva minute. 


Imagine mai de aproape 

Sper sa-l incercati e excelent... daca nu v-am convins eu atunci sper ca va convinge Laura :)) 

PP

Articol recomandat de amalia-mylife.blogspot.com