contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Dobos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     De Revelion am facut un tort Dobos care desi mi-a luat ceva timp, nu mi-a parut rau ca l-am facut. Trebuie sa recunosc ca nu mi-a iesit ca in cofetarie (la aspect ma refer) dar la gust a fost mult peste ce am mancat eu in cofetarii.
     Inainte sa va povestesc cum l-am realizat as dori sa va mai spun ca aceasta reteta e luata dintr-o carte de bucate din anii '60 si desi are multe lacune (pe care eu le-am suferit pe pielea mea) se apropie mult de reteta originala care dateaza din 1884 si este o inventie a cofetarului ungur Carl Jozsef Dobos (pentru mai multe detalii despre celebra prajitura vizitati acest site).


     Ingrediente blat:
  • 8 oua 
  • 200g zahar
  • 8 linguri de faina
  • un praf de sare
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • unt sau ulei pentru uns forma
     Ingrediente crema:
  • 6 oua 
  • 225g zahar
  • 2 ciocolate cu lapte (de 80g bucata - sa fie ciocolata de calitate)
  • 3 linguri de cacao (cu varf)
  • esenta de rom
  • 250g de unt de calitate (fara zer, 82% grasime)
  • 5 linguri de zahar pentru caramel
  • o mana de alune (de orice fel aveti prin camara: nuci, migdale, alune de padure,etc)


         Inca de la inceput va avertizez ca e o prajitura care va va fura cam 3 ore din timpul dumneavoastra. Se separa ouale si se bate albusul spuma cu un praf de sare. Galbenusurile de mixeaza cu zahar, zahar vanilat pana se formeaza o spuma pala la culoare. Se adauga spuma de albus (nu amestecati prea viguros, sau prea mult timp) apoi si faina (amestecati cu o lingura de lemn doar atat cant sa se incorporeze faina, nu mai mult).
         O forma de tort sau orice cratita de diametru asemanator, se unge pe fund cu unt sau ulei si un pic pe margini, se decupeaza din hartie de copt un cerc pe care il puneti pe fundul cratitei si mai ungeti o data cu unt sau ulei (daca nu faceti asa veti razui practic blatul de pe fundul tavii dupa ce se va coace - asta v-o spun din proprie experienta). Se da la cuptorul incins in prealabil, la foc mediu cam 5-6 minute. Se repeta aceeasi miscare pana ramaneti fara aluat, in mod normal ar trebui sa va iasa cam 7-8 mini blaturi.
         
         Pentru crema se bat ouale cu zahar pana se fac spuma, se pun pe baie de aburi si se amesteca pana cand se incheaga crema (cam 8-10 min) apoi se da deoparte. Separat de topeste ciocolata si se adauga in crema. Se adauga si cacao si rom si se amesteca bine pana cand nu se mai vad broboanele de cacao in compozitie. Se lasa la racit - trebuie sa ajunga la tepmeratura camerei (Atentie!!! nu dati la frigider pentru ca in momentul cand se va amesteca cu untul moale se va taia).
         Untul la temperatura camerei se mixeaza bine si se adauga lingura dupa lingura crema tot la temperatura camerei. Mixati bine dupa fiecare lingura de crema pana cand se incorporeaza. Daca vi se taie crema cea mai buna metoda e sa o puneti pe bain mare sau la foc mic - pentru mai multe explicatii intrati aici mie mi s-a parut o experienta utila. Daca folositi un unt cu mult zer, cel mai bine e sa il frecati cu lingura de lemn pana cand iese tot zerul din el; experienta asta se face numai cand untul e foarte rece de la frigider. 
         Crema se pune pe blat cat timp e moale (nu se da la frigier deloc pentru ca altfel se intareste si nu mai poate fi montata pe feliile de blat). Se intinde crema pe blaturi, strat dupa strat si se pastreaza cateva linguri de crema pentru decor. La fel, se pastreaza si un mini blat pentru decor. Se caramelizeaza 5 linguri de zahar, cu o parte de caramel se unge ultima felie de blat iar in ce ramane se pun alune faramitate marunt.
         Felia de blat cu caramel pe ea se taie in felii cu un cutit cu lama incinsa - mie nu mi-a iesit faza asta asa ca am improvizat ceva... sa zicem nu prea inspirat dar voi da vina pe criza de timp. Caramelul cu alune se pune pe o hartie de copt si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se faramiteaza din nou.
         Se imbraca tortul cu crema si se imbraca marginile cu alunele caramelizate. Decorul clasic e arhicunoscut:  felii de blat imbracate in caramel sprijinite in diagonala pe bilute din crema. Ei!!! ...  mie nu mi-a iesit chiar ca la carte decorul asta, dar gustul a fost de milioane. Sper ca daca il incercati sa va iasa mai bine decat mi-a iesit mie. 
         S-aveti pofta si sa aveti un an nou fericit si implinit!