contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Fantezie Mayasa - Ca De Sfarsitul Lumii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu bun gust fie si de...sfarsitul lumii
In lumea in care traim sfarsitul face parte integranta din destinul uman. Civilizatii s-au ridicat, civilizatii au sfarsit, regi puternici au urmat, tari si mai puternice s-au ridicat si cu toate au gasit un final. Anul 2012 pare a fi ramas sub semnul predictiilor Maya  despre sfarsitul lumii, al civilizatiei umane. Sa se fi plictisit oamenii de vietuit pe Planeta Albastra pana intr-atat incat sa-si imagineze propriul sfarsit, intocmai ca niste batrani satui de zile? Poate ca undeva in adancul nostru simtim varsta reala a Omului care suntem in spirit. Si poate ca  dupa atata framantare in a deveni, rasa umana s-a saturat de toate. Cine stie?! Pana una-alta sigur ne apropiem cu pasi repezi de Craciun (parca doar ieri a fost iar Craciunul!).
Bunatatea asta de tort am creat-o plecand de la ideea de a ma juca cu ingrediente aztece si mayase, mediteraneene, vechi si nou, antic si modern, putina civilizatie cu gust de filosofie, putina civilizatie draga mie... Prima runda la cuptor i-a tinut pe toti cu nasurile lipite de bucatarie! Prajiturica asta iti umple casa de un parfum ce te tine cu gura-nchisa si cu ochii pe usa cuptorului. Abia iesita de la facerea in lumea fierbintelilor, amicii veseli, musafiri cu experienta deja, s-au avantat ca muschetarii asupra bietului tort. Abia am ajuns la firimituri!
La runda II, aceeasi muschetari veseli i-au chelit doar capacul si asa l-am salvat tortul cat sa-i adaug toate farafastacurile care sa-l faca...tort in deplinatatea cuvantului.
Pentru cine doreste o prajitura rapida la cafea sau ceai va recomand sa faceti doar blatul. E superba fie si asa!
Pentru cine doreste o prajitura pentru masa de duminica, va doresc din suflet sa-l incercati cu crema de riccotta fina si toate celalte bunatati.

Tort Fantezie Mayasa

Nr. de portii: 12
Timp de preparare: aprox. 40 min
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat
Ingrediente pentru crema
Ingrediente pentru crunch
2 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de ulei
12 linguri de lapte
4 linguri cicoare instant tare (se paote folosi si espresso tare)
1 lingura lichior de fructe de padure
12 linguri de faina de malai grisata
8 linguri de faina alba
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
250 gr branza riccotta (gasiti Granarolo in hypermarketuri)
150 ml frisca
1-2 linguri de zeama de limeta sau lamaie
1 lingurita esenta de rom
1 plic zahar vanilat
200 gr alune crude
5 linguri de zahar
30 gr unt gras, sau margarina pentru prajituri

Cum se face?

Blatul:
1. Freci galbenusurile cu zaharul pana cand obtii o pasta fina; 
2. adaugi succesiv cate 2 linguri de ulei, urmate de 2 linguri de lapte si freci dupa fiecare pana la deplina incorporare; cand ai epuizat uleiul procedezi in continuare la fel adaugand cicoarea sau cafeaua si la final, lingura de lichior de fructe;
3. adaugi faina de malai si faina alba, zaharul vanilat si praful de copt si amesteci usor; la final adaugi albusurile batute spuma si amesteci foarte usor, doar prin rasturnare apoi torni compozitia intr-o tava de tort de marime mijlocie si dai la cuptor pentru aproximativ 20 de minute (cuptorul sa fie incins dinainte; timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, insa poti verifica sa fie coapta cu o scobitoare; daca scoti scobitoarea din prajitura fara sa se fi lipit aluat de ea, atunci este gata); lasi prajitura la racit la temperatura camerei;
Crema:
4. bate frisca si adauga branza riccotta; omogenizeaza-le bine; adauga aromele si amesteca bine; dupa ce s-a racit blatul pune crema peste blat;
Crunch-ul de alune si caramel
5. pune alunele intregi peste crema;
6. intr-o craticioara mica pune 5 linguri de zahar la caramelizat; cand s-a caramelizat zaharul si capata o culoare frumoasa aurie, adauga rapid untul sau margarina si amesteca rapid, luand de pe foc craticioara; dupa ce s-a racorit putin, toarna peste tort, dupa imaginatie; da tortul la rece pentru cel putin 1 ora.

Pofta buna!


http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare