contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Felis

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tortul de ziua mea, o combinatie cu tot ce am crezut ca poate fi mai bun la un tort... dupa gustul sotului!!!...
Nici nu stiam cum sa il fac... Sotul ma tot intreba cum va fi tortul, iar eu ii ziceam ca nu stiu... Nu, nu pastram secret... doar ca nu ma hotaram: cand voiam, blat negru, cand voiam blat alb, cand crema ciocolatoasa, cand crema alba, cand crema de vanilie, cand crema de lapte... cand cu fructe...
Ceea ce stiam sigur, era ca voiam sa incerc un tort in forma de cos cu flori, deci cu pasta de zahar pe laterala pe care sa imprim modelul de cos... sa pun multe flori si sa fac si o toarta... Dupa cum se vede, n-a fost sa fie, pentru ca nu am mai avut timp sa mai fac pasta de zahar, deci, spre fericirea sotului meu (care nu suporta torturile invelite in pasta de zahar), am invelit blatul in muuuulta glazura de ciocolata si am pus pe laterala frisca.
Pentru interior, m-am hotarat in prima faza la blatul de la amandina cu crema de vanile in care am pus si stafide hidratate cu esenta de rom, foarte bine scurse. Dupa ce am facut blatul si era aproape gata crema de vanilie, m-am gandit totusi ca ar fi mers bine si o crema ciocolatoasa... Cum crema de vanilie era pe final, am zis ca ar merge o crema ciocolatoasa nu foarte consistenta si in strat subtire, ca sa o pun peste crema de vanilie... deci m-am oprit la crema de la cuburile cu lapte...
Si pentru ca "toate trebuie sa poarte un nume" si pentru ca era de ziua mea si a iesit o combinatie bestiala.... i-am zis "tort Felis".
A avut doar 4,5 kg!
Gata cu povestea sa trecem la treaba...
Ingredinte blat:
- 6 oua
- 6 linguri apa rece
- 300 gr zahar
- 260 gr faina
- 30 gr cacao
- 1 pliculet praf de copt
- zaharf vanilat
- esenta rom
- un vf de sare
Ingrediente crema vanilie:
- 400 ml lapte
-3 linguri amidon
- 5 linguri zahar
- vanilie
- coaja rasa citrice
- 2 oua
- 3 linguri unt
- 50 grame stafide hidratate in esenta rom
Ingrediente crema de ciocolata:
- 200 g. ciocolata cu lapte, rupta bucati
- 5 linguri cu lapte
- 3 linguri cu zahar
- 150 g. unt sau margarina
Sirop de zahar ars:
-14 linguri de zahar
- 4 cani mari de apa
- esenta de rom
Glazura:
- 300 gr ciocolata cu lapte
- 110 ml frisca lichida
Preparare blat:
-se separa albusurile de galbenusuri
-albusurile cu sarea se bat spuma cu zaharul si apa, puse treptat;
-se incorporeaza si galbenusurile
-faina se amesteca cu cacao si praful de copt, se cerne si se pune in compozitie
- se pune si esenta
-compozitia se toarna in tava in care am pus hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit
Preparare crema vanilie:
Se dizolva amidonul in lapte rece, cat sa nu aibe cocoloase.
Se pune laptele, amidonul dizolvat, ouale, zaharul intr-o craticioara la foc mediu si se amesteca tot timpul pana crema incepe sa fiarba. De la primul bulbuc se fierbe exact 1 min. Se ia de pe foc si se adauga aromele, se lasa la racit.Untul se freaca cu mixerul bine si se adauga apoi crema fiarta treptat, pana se omogenizeaza.
Preparare crema ciocolata:
Se pun toate ingredientele la baie de abur si se amesteca pana se omogenizeaza. Se lasa la racit. Dupa ce se raceste ff bine (eu o dau si la frigider sa fiu sigura ca e ff rece), se mixeaza bine pana devine pufoasa si se deschide la culoare...
Preparare sirop de zahar ars:
7 linguri de zahar se pun intr-o craticioara pe foc la foc mic si se amesteca pana se dizolva (devine lichid), se toarna apa (cu atentie sa nu va stropiti) si se da flacara mare. Cand a inceput sa clocoteasca, se pune restul de zahar si se lasa la fiert (eu mai fierb cam 15 min la foc mare) dupa care se adauga esenta si se ia de pe foc. Se lasa la racit.
Pentru rest, imaginile "vorbesc" de la sine!
Pentru ca am vrut sa iasa in forma de cos, mai ingust putin la baza, am gavut blat in cratita cu baza rotunjita... dar na fost sa fie ce mi-am propus... Alta data poate... sau poate nu... ca nu as mai munci atata la flori (eu care faceam ornamentele in aceeasi zi cand trebuia servit tortul... :D
Acum cateva zile am aflat si eu ca ornamentele pentru tort se fac cu mult inainte... Nu stiam eu cum de sunt gata la timp si de ce eu sunt atat de stresata si contra-cronometru!! :))