contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Malaga

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Acea este cea de-a doua reteta la Concursul BLOGGOSPODINA - un concurs gazduit de retetecalamama.ro!, blogul Retete ca la Mama cu Laura Laurentiu. A doua proba a fost o reteta inspirata din minunatele retete ale Laurei. Greu de ales, retetele lui Laura Laurentiu sunt care mai de care mai apetisante, dar totusi m-am decis la Tort Malaga, o reteta de care nu am auzit pana acum. Acest Tort este o imbinare perfecta intre un blat cu bezea, crema fina de vanilie, ciocolata si totul imbracat in frisca.

 

Ingrediente blat:
* 3 oua         * 1 pahar de 150 ml de zahar
* 1/2 pahar (acelasi) de ulei
* 1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
* 1 lingurita praf de copt
Bezea:
* 4 albusuri        * 6 linguri de zahar
* 4 linguri de nuca macinata
Crema:
* 300 ml frisca          * 300 ml lapte
* 4 galbenusuri         * 6 linguri de zahar
* 1 plic de budinca de vanilie
* 2 linguri de esenta de rom
* 1 lingurita de gelatina granule
* 100 de grame de stafide inmuiate in rom

 

 

Glazura:
* 100 de grame de ciocolata
* 3 linguri de frisca lichida
Sirop:
* 5 lg de apa       * 1 lg esenta de rom
* 1 lingura de zahar
Decor:
* 300 ml frisca batuta si indulcita dupa gust
* decoratiuni de ciocolata topita (optional)

Preparare:
Pentru blat, se bat ouale intregi cu un pahar de zahar pana formeaza o crema onctuoasa. Se adauga uleiul in suvoi subtire, mixand in continuare, apoi se amesteca usor cu faina amestecata cu praful de copt (poza 1). Se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt (poza 2) sau unsa si tapetata cu faina.


Din cele patru albusuri si cele 6 linguri de zahar se bate o bezea ferma (poza 3), care se amesteca cu nuca macinata (poza 4) si se aseaza peste blatul pregatit in tava .


Se introduce tava la cuptorul preincalzit la 150 de grade, unde se lasa pana se rumeneste usor bezeaua (45 minute-1 ora) - care trebuie sa fie cat mai uscata. Se lasa sa se raceasca.


Pentru crema: Gelatina se inmoaie cu 1-2 lingurite de apa. Se bate frisca, se indulceste cu o lingura de zahar si se lasa la frigider:
Cele 4 galbenusuri ramase de la bezea se freaca cu zaharul, se adauga praful de budinca. Separat pe foc intr-un vas se pune laptele la fiert. Se ia cateva linguri de lapte fierbinte si se pune peste galbenusuri, dupa care se rastoarna totul peste lapte si se prepara o crema de vanilie groasa, care se lasa sa se raceasca la temperatura bucatariei, mixand periodic pentru a preintampina formarea unei pojghite la suprafata.
Cand budinca s-a racet complet adaugam treptat frisca batuta, mixand in permanenta. Se adauga si esenta de rom si stafidele bine scurse. Gelatina se topeste pe aburi, se amesteca cu 2-3 linguri de crema si apoi se adauga la cantitatea totala de crema, mestecand pana se incorporeaza. Se da crema la frigider. Blatul se desprinde cu grija de pe hartie si se taie in doua.
Se pregateste glazura, topind pe aburi ciocolata cu frisca lichida, si se glazureaza cele doua blaturi, deasupra de bezea.


Dupa ce glazura se intareste se trece la asamblarea tortului - pe unul dintre blaturi, peste glazura, se aseaza toata crema. Se acopera cu celalalt blat cu glazura in jos, catre crema. Se da la rece pana se incheaga crema.


Se stropeste blatul superior cu un siropul obtinut din ingredientele specificate si se orneaza cu frisca batuta, turnata cu spritul dupa inspiratia fiecaruia.


Marginile se pot acoperi cu decoruri din ciocolata topita, turnate pe hartie de copt cu seringa de decorat, cu deschizatura cea mai mica. Se da tortul la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire.


Un tort foarte gustos, o imbinare perfecta inre bezea cu nuci, o ciocolata care o separa de crema si astfel ramane si crocanta , plus o crema fina de vanilie cu stafide.



Articol recomandat de culoriledinfarfurie.blogspot.com