contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Pian

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Compozitie: crema delicioasa de ciocolata cu nuci, blat aromat de vanilie, crema fina de lapte, blat pufos de cacao... Definitie : Tortul Pian :)). E foarte bun si e un pic de lucru la el dar important e ca nu e greu de facut doar ia ceva timp si aveti multe vase de spalat :). 

Ingrediente:

Blaturi:

  • 5 oua
  • 80 g zahăr
  • 50 g nuci macinate sau alune
  • 24 g cacao
  • 80 g făină
  • 8 g  praf de copt 

Rulada:

  • 5 ouă
  • 100 g zahăr
  • 1 lingurita de ulei
  • 2 linguri de apă caldă
  • 80 g făină
  • 8 g de praf de copt

Crema rulada: 

  • 150 g unt, 
  • 100 g de ciocolata amaruie 
  • 150 g nuci macinate

Crema blat:

  • 40 g amidon sau 50g faina
  • 150 g zahăr,
  • 2 plicuri zahăr vanilat,
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt

Glazura de ciocolata: 

  • 100 g ciocolata amaruie
  • 20 g unt
  • 1 lingura de apă 

Blaturi:

Mixam ouale intregi cu zahar timp de 10 minute pana obtinem un amestec spumos, apoi adaugam treptat faina, cacao si praful de copt amestecate. La sfarsit adaugam miezul de nuca macinat.

Coacem 2 blaturi intr-o forma de 22 cm unsa cu putina grasime si tapetata cu faina 12 minute la 180 de grade. Scoatem si lasam sa se raceasca. Eu am facut un singur blat pe care l-am taiat in doua. 

Rulada:

Mixam ouale intregi cu zahar timp de 10 minute pana obtinem un amestec spumos, apoi adaugam treptat uleiul, apa si faina amestecata cu praful de copt. Coacem in tava mare de la aragaz ( 40x32 cm) , la 180 de grade timp de 15 minute. Lasam sa se raceasca. In reteta scria ca se ruleaza cu ajutorul unui prosop de bucatarie, dar eu am lasat-o asa si s-a rulat apoi foarte usor. 

Crema pentru rulada:
Topim ciocolata cu 100 g de unt pe baie de abur sau la microunde.  Adaugam restul de unt si nucile macinate. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.

Crema pentru blaturi:

Amestecam amidonul cu 50 ml lapte rece, iar restul de lapte il punem la foc impreuna cu zaharul. Cand este fierbinte, adaugam amestecul de amidon si amestecam rapid. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam untul si mixam bine.

Acum asamblarea:

Punem un inel in jurul primului blat si punem peste jumatate din crema alba.

Rulada o taiem fasii de 3 cm. Ungem cu crema de ciocolata si nuca, apoi rulam fiecare fasie, punand-o pe urmatoarea fasie in continuare. Rulam strans si obtinem o spirala mare pe care o asezam peste blat. E mai usor sa ungeti foaia de rulada , apoi sa o taiati fasii. 

Punem cealalta jumatate de crema alba si celalalt blat.Bagam la frigider 3-4 ore sau de seara pana dimineata.

Glazura: 

Topim ciocolata impreuna cu untul si apa si punem peste tort.  

Taiem cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.

Reteta este preluata de aici, cu multumiri ca deobicei :)

PP

Articol recomandat de amalia-mylife.blogspot.com