contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Tiramisu Cu Margarina Lichida

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Acum câteva zile am primit de la Orkla Foods o sticlă cu margarină lichidă ca s-o încerc. Aveam o aniversare luna asta, așa că m-am pus pe prăjiturit un tort Tiramisu, astfel:
Ingrediente:
- blat: 5 ouă, 10 linguri de zahăr tos, 5 linguri de margarină lichidă Unirea experta, un pliculeț de zahăr vanilat, o linguriță plină de praf de copt, 6-8 linguri de făină (cca 200 g).
- cremă: o cutie de brânză mascarpone, 4-5 linguri de zahăr pudră, 1-2 linguri de ness lichid concentrat.
- sirop: 300 ml apă, 300 g zahăr, 200 ml coniac/whisky/rom, o lingură rasă de ness solid.
- decor - 3-400 ml frișcă, pișcoturi de șampanie.

Metodă
Mai întâi se dă foc la cuptor.
Blatul: se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează spumă tare. Se adaugă zahărul și zahărul vanilat continuând mixatul până când nu se mai simte zahărul în compoziție. Se adaugă gălbenușurile pe rând, apoi margarina lichidă Unirea experta (pentru ca blatul să nu fie uscat este indicat să se adauge margarină lichidă sau ulei în compoziție; margarina lichidă, însă, face blatul să fie și mai pufos), mixând continuu până la omogenizare. La urmă se pune făina și praful de copt, mixând la viteza 1, sau amestecând făina în restul compoziției cu o lingură.
Se toarnă compoziția într-o formă de tort (diametrul de cca 24 cm) tapetată cu hârtie de copt și se dă 35-40 de minute la cuptor la foc potrivit. Este gata când trece testul scobitorii. Se lasă blatul la răcit pe un grătar metalic, cu tot cu hârtie.

Crema - brânza mascarpone se mixează la viteză mare cu zahărul până devine cremoasă. La urmă se adaugă puțin ness foarte concentrat, cât să-i dea o culoare bej cremei, și să prindă un ușor gust de cafea.
Siropul se face fierbând apa cu zahărul. După ce dă în clocot, se oprește focul și se răcorește siropul. Se adaugă alcoolul (eu am avut whisky). O treime din sirop se pune într-un ibric și se amestecă cu o lingură de ness - trebuie să devină închis la culoare.
Blatul răcit se taie în 3. Bucata de deasupra, care este de regulă inestetică, se pune prima pe platou. Se însiropează cu siropul de ness, astfel încât se va colora în maroniu. Se umple cu jumătate din cremă. Se pune al doilea blat, se însiropează cu siropul incolor, se umple cu restul de cremă, apoi se pune ultima foaie de blat cu dosul în sus, pentru că este partea cea mai uniformă, și se însiropează. Tortul se decorează cu frișcă, după dorință.

Pentru că nouă ne place tiramisu foarte bine însiropat, pentru ca siropul în exces să nu intre în tava de carton de sub tort, am pus un rând de pișcoturi de șampanie în jurul tortului.
Se lasă la rece măcar 3-4 ore, apoi se poate servi.
Poftă bună!