contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Totul Sau Aproape Totul Despre Condimente și Ierburi Aromatice (v)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Lemongrass

Este o iarbă tropicală aromată, utilizată pe scară largă în bucătăria asiatică. Lemongrass seamănă puțin cu o ceapă verde mai groasă, având însă tulpina mai lemnoasă și frunzele gri-verde. Parfumul și aroma sunt unice – ca de lămâie, dar dulce - și sunt destul de subtile până când tulpina este tăiată sau zdrobită. Se găsește atât proaspătă, cât și uscată. În varianta uscată, ea trebuie scufundată în apă fierbinte înainte de folosire și tăiată foarte fin. Pentru o aromă mai puternică, poate fi măcinată în râșnița de cafea.
Poate fi utilizată la fripturi, tocănițe și curry (amintiți-vă să scoateți tulpina înainte de servire dacă folosiți condimentul proaspăt și întreg), pentru aromatizarea supelor, ciorbelor, marinatelor sau a cartofilor la cuptor. De asemenea, poate fi folosită ca aromatizant pentru creme brulee sau cocktail-urile cu vodcă.

Măghiranul

Este o plantă perenă aromatică originară din zona mediteraneană. Frunzele uscate au fost folosite încă din antichitate pentru aromatizarea, în special, a preparatelor pe bază de carne. Măghiranul este un ingredient tradițional pentru „Mixed Herbs“ și „Bouquet Garni“ și este utilizat pe scară largă în bucătăriile mediteraneene, Orientul Mijlociu și India de Vest. Măghiranul este asemănător cu oregano, însă are un miros foarte intens şi  gust  condimentat, uşor iute şi foarte aromat. Aroma maghiranului combină note de pin cu accente citrice, rezultând un gust proaspăt. Măghiranul se foloseşte atât proaspăt, cât şi uscat. În procesul de gătire se împrieteneşte bine, la gătit sau în marinate, cu celelalte condimente asociate vânatului: cimbru, dafin şi ienupăr. Măghiranul se adaugă în mâncare în partea finală a procesului de preparare, cu puţin timp înainte de a fi gata mâncarea.
Măghiranul este regăsit în gulaşuri, mâncăruri cu mazăre sau fasole albă, supă de cartofi, reţete cu varză acră, carne de berbec şi porc, vânat, etc. și pentru aromarea salatelor, mâncărurilor de legume, mâncărurilor cu brânză, perişoarelor sau cartofilor copţi.

Mărarul

Mărarul este cel mai bun atunci când este proaspăt. Nu este rău nici uscat sau congelat, însă nu e la fel de gustos. E cam ca picant, și este foarte aromat. Mărarul merge bine cu lămâie, pește, oțet, varză și cartofi, fiind perfect pentru ciorbe.

Menta

Menta poate fi găsită proaspătă sau mărunțită și uscată. Are un gust proaspăt, mai puternic, și un pic dulce, venind în mai multe arome – unele cu un gust ca de lămâie, unele mai picante. Menta poate fi utilizată într-o varietate de moduri - în humus, cu ciocolată, în ceaiuri, în băuturile alcoolice (cum ar fi juleps de mentă sau mojito), amestecate în salatele de fructe, cu carne, mazăre, etc. Aceasta va învinge de obicei alte arome într-un vas, așa încât fiți atenți!

Nucșoara

Nucșoara poate fi găsită întreagă sau măcinată. E mai bună întreagă. Nucșoara este puternică și dulce, iar de cele mai multe ori folosită la sosurile de brânză. Este, de asemenea, utilizată frecvent la produsele de patiserie și dulciuri.

Oregano


Oregano este uimitor în stare proaspătă, dar poate fi la fel de bun, dacă utilizați o cantitate potrivită, și uscat. E piperat, aromat și pământesc. Este minunat cu legume, la fripturile cu carne de vită, în sosuri, cu carne, pește, cu fasole, în pizza și paste. Combinat cu lămâie, usturoi și ulei de măsline, devine amestecul perfect pentru marinarea cărnii de vită sau de porc. Este utilizat în principal în bucătăria mediteraneană, greacă, italiană, mexicană și cubaneză.