contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Trandafiri Si Decoratii Din Caramel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Ingrediente
  • 500 gr zahar
  • 30 gr apa
  • 120 gr glucoza

Se pune zaharul intr-o craticoara si se pune pe foc. Cand se caramelizeaza si a devenit tot lichid se adauga glucoza .Daca folositi mai multa cantitate , atentie ca pe margini se depun cristale. Acelea trebuie inlaturate cu o pensula. Recomand sa folositi o craticioara de inox sau cupru.

Se toarna pe o folie de silicon sau pe o marmura .

Folositi manusi de doctor pentru urmatoarea operatie.
Imediat dupa ce ati pus caramelul pe masa incepeti sa rulati usor caramelul din exterior spre interior. Atentie arde.

Se ia caramelul cu amandoua maini si se incepe sa se intinda , apoi se impatura in doua , iar se intide iar se impatura ,pana cand acesta devine albicios. Daca doriti sa il faceti colorat , colorantul il puneti inainte de al intinde.

Dupa ce ati framantat caramelul suficient sepoate incepe sa se modeleze.

Pentru a face trandafiri, se ia cate un pic din aluat, se taie cu foarfeca si se incepe a modela. Prima data se face un bulb, apoi se fac petalele in mana si se lipesc una peste alta de jur imprejurul bulbului . Partea de sus a petalelor sa indoaie un pic spre exterior.

Atentie ca se intareste repede caramelul.

Il puteti pune in microunde daca s-a intarit si se va inmuia din nou.

Puteti lua cu o lingura din caramelul topit si lasati sa curga linii suprapuse ca un fel de plasa , pe o hartie de copt sau silicon , si asa obtineti fel si fel de modele. Doar trebuie sa va jucati cu imaginatia.

Tips.
Caramelul facut cu zahar normal , se topeste dupa cateva ore. Trandafirii de obicei nu se topesc de tot dar pierd un pic forma. Pentru a obtine decoratii din caramel care nu se topesc , se folosesc zahar isomalt. Asa se numeste aici in Spania. Este un zahar special pentru asa ceva. Acest zahar nu se face auriu cand se caramelizeaza , ramane transparent si foarte importat are doar jumatate din caloriile ce le are zaharul normal.
Cu acest zahar se poate lucra ca si cu sticla topita . Se foloseste o pompa si se pot forma tot felul de forme :becuri, sticle, bile ...
Atentie foarte mare la arsurile de caramel pentru ca besica degetele si doare enorm.