contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Un Tort Pentru Mama (a Cake For My Mom)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


LA MULTI ANI,DRAGA MEA MAMA!
saptamina ce tocmai se incheie ,pe 27 august ,a fost ziua mamei,a implinit 70 de ani.fiindca nu am putut sa-i fim alaturi atunci,am fost astazi in vizita la ea ,sa o sarbatorim . si cum pentru acest eveniment trebuia neaparat un tort,am oscilat in a cumpara unul care arata foarte bine,dar e plin de ingrediente "nestiute" si a face unul in casa,ceva simplu de tot, caci timpul imi este limitat.iar priceperea mea in a face torturi si prajituri este asisderea,limitata...asa ca am gasit o solutie potrivita,un blat de negresa, fara ou,la care preparatul dureaza cel mult 5 minute,cu tot cu cintarirea ingredientelor ,cu o consistenta ciocolatoasa foarte placuta,pentru care am folosit urmatoarele:
200grame faina,
150 grame zahar,
30 grame cacao,
un pic de sare,
1 lingurita praf de copt,
1 lingurita bicarbonat,
1 lingura zeama de lamiie,
1 esenta de rom,
75-100 grame unt topit si racit,
250 ml apa calduta.
amestecam solidele intre ele si lichidele la fel,dupa care contopim si omogenizam cele 2 stari de agregare....dam la cuptorul preincalzit,la foc mic,intr-un vas neaderent,fara a-l mai gresa sau tapeta cu hirtie de copt, pentru cca 30 de minute,pina cind scobitoarea infipta in centrul blatului iese curata.eu am infipt-o linga "centru"pentru ca am copt blatul intr-o forma de bundt cake,asta mi-a fost cea mai la indemina.
cit timp s-a copt blatul am preparat glazura:
200 grame smintina de frisca,
200 grame ciocolata menaj,
50 grame de unt la temperatura camerei,
le-am pus intr-o cratita,la foc mic,si-am tot amestecat in ele pina cind s-au omogenizat si am adus la punctul de fierbere,apoi am lasat la racit,inclusiv la frigider,dupa care am mixat compozitia si-am insiruit-o in graba mare pe blat,ornind cu citiva fulgi de migdale si stelute colorate:

gata de transport:

caci drumul spre destinatie fiind tare anevoios,tortuletul trebuie protejat...
in paralel cu acest drum,o noua "autostrada",iscata spontan pe islazul paralel,una "bio",fara gropi (doar cu putin noroi cind ploua,cum a fost si cazul zilei de azi!) pe care cineva cu mult sarcasm a marcat-o ca fiind "A4"...
mai sunt citeva indicatoare ,cu "intrare pe A4" sau "vigneta"...te apuca "risu-plinsu" cind le vezi,dar ma rog,probabil cine ar trebui sa faca ceva pentru a remedia acest drum judetean nici nu le vede...ceea ce am remarcat,urmarind intreg traseul marcat cu aceste "indicatoare"este ca romanul nu si-a pierdut simtul umorului,inca ride...nedindu-si seama ca in fapt , ride de sine...:)
pina la urma am ajuns si la destinatie,unde dupa o masa "ca la mama acasa"am taiat si tortul,o
felie ciocolatoasa si in graba mare taiata si pentru voi:
a trebuit sa scriu si reteta,sarbatorita mi-a solicitat asta.si am scris-o,cu multa dragoste!
enjoy!

 


Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com