contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Uštipci - Snackuri Sarbesti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Uštipci sunt niste gustari foarte populare in Serbia. Se consuma calde sau reci (mie imi place mai mult rece), cu nutella / dulceturi sau cu diverse sosuri.

Reteta de la K, colegul din Serbia.
Uštipci - Snackuri sarbesti

Ingrediente:
  • 1/2 kg faina
  • 12g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • ~300 ml apa
  • 2 lingurite sare
  • ulei

Ingrediente sos picant:
  • 100g branza dulce de vaci (folositi o branza cremoasa)
  • 40 ml smantana
  • 1 lingurita boia iute
  • 2 lingurite pasta de ardei iute
  • sare

Ingrediente sos cu usturoi:
  • 120 ml smantana
  • 80g branza dulce de vaci (folositi o branza cremoasa)
  • 3-4 catei de usturoi
  • marar, patrunjel
  • sare

Ingrediente sos cu ou si sunca:
  • 120 ml smantana
  • 80g branza dulce de vaci (folositi o branza cremoasa)
  • 1 ceapa rosie mica (taiata marunt)
  • 50g sunca (taiata cubulete si prajita)
  • 1 ou fiert tare (maruntit cu furculita)
  • sare, piper

Recomandare: cu o jumatate de ora inainte sa va apucati de treaba scoateti drojdia din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei.

Intr-un pahar cu 50 ml apa calduta (calduta ca pentru bebelusi!) se dizolva o lingurita de zahar si o jumatate cub de drojdie proaspata. Faina se amesteca cu sarea si cu drojdia dizolvata in apa. Adaugand apa calduta putin cate putin se framanta un aluat mai moale, un pic lipicios, dar care se desprinde usor de pe mana. Aluatul se rotunjeste si se presara cu putina faina, se acopera cu o panza si se lasa la crescut timp de o ora.

Aluatul se intinde intr-o foaie cu grosimea de 1 cm si se taie in formele dorite. Bucatile de aluat se prajesc in ulei, la foc mediu pe ambele parti - uštipci sunt gata cand sunt rumenite ca niste gogosi.
Uštipci - Snackuri sarbesti

Sosurile se prepara foarte usor: nu trebuie decat sa amestecati ingredientele indicate si sa adaugati sare dupa gust. Se pastreaza la rece pana la servire.

Recomandarea mea pentru rontait in timpul unui film sau meci de fotbal. Neaparat cu bere!
Distractie placuta!