contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Vargabeles "de Criza" - Poveste Despre "baietii Lui Lenin"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Vargabeles este o mancare ungureasca. Una dintre acele mancaruri pe care le iubesti, le vrei, uneori le ocolesti, dar de cele mai multe ori nu renunti macar la a lua o furculita plina-plina, asa...de pofta. E facut din paste, branza de vaci, stafide, oua si lapte plus arome. Dar cum omenirea tocma' ce trece printr-o criza cum ar fi sa facem vargabeles de criza, cu magiun de zucchini si fulgi de ciocolata pe de-asupra, asa, de "ametit" criza de orice fel ar fi ea.
Ce legatura sa fie intre criza, Romania si vargabeles? Teoretic, niciuna. Practic, daca faci un vargabeles "de criza", mancarea asta te leaga de comunism si tot felul de alte crize, asa... volens nolens.
In 4 august 1919 armata romana elibera Budapesta de "Baietii lui Lenin" si implicit de comunismul feroce. Putini stiu insa, ca liderul "Terorii Rosii", Bela Kun era fiul unui notar evreu si al unei protestante fervente din Cehu Silvaniei. Bela primeste o educatie solida, simpatizeaza cu parditul social-democratilor (al comunistilor la acea vreme) din localitate si inainte de a pleca la Budapesta devine pentru o scurta vreme ziarist, la Cluj!
Ingrediente pentru vargabelles-ul de criza:
500 gr penne 
2 dovlecei potrivit de mari 
300 gr zahar
400 gr branza de vaci
200 gr stafide
5 oua
200 smantana
2 pliculete zahar vanilat
400 ml lapte
40 gr amidon
zeama de la o jumatate de lamaie si o jumatate de portocala

Cum se face?
1. fierbeti pastele in apa cu sare, al dente;
2. tapetati o forma cu unt si pesmet si asezati pastele inauntru in straturi alternative cu branza pe care in prealabil ati amestecat-o cu un ou si cu zeama de la o jumatate de lamaie si o jumatate de portocala si cu stafide (puteti tine stafidele in zeama de lamaie si portocale si sa le amestecati deodata cu branza);
3. curatati dovleceii si taiati-i julien apoi amestecati cu 200 gr zahar si putina apa si fierbeti-i usor; pentru un gust mai exotic adaugati zahar vanilat si cateva boabe de cardamom; dupa ce s-au calit si s-au caramelizat putin dovleceii, puneti-i peste paste;
4. bateti 3 oua intregi cu smantana si turnati peste paste; dati la cuptor pentru circa 20 de minute;
5. amestecati celalte 2 oua cu zaharul vanilat, cu amidonul si laptele si fierbeti pana obtineti o bundinca nu foarte consistenta.
6. serviti "felii" din vargabeles cu sos de vanilie si presarati de-asupra aschii de ciocolata.
Pofta buna!
http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare