contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Varză A La Cluj

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cea mai bună varză a la Cluj pe care am mâncat-o vreodată este cea făcută de Buni Eva. Am gustat-o prima dată într-un Decembrie, după Moș Niculae, chiar de ziua ei, acum mai bine de 10 ani. De fapt, s-a format un fel de tradiție în familie, ca de ziua ei să ne aștepte la masă cu acest fel de mâncare gustos, pe lângă alte bunătăți. Am găsit foarte multe variante ale acestei rețete, care mai de care mai bune și mai interesante, cu varză dulce, cu varză murată, cu afumătură sau fără, aranjată în straturi sau pur și simplu amestecată. Eu cred că ține de preferințele fiecăruia și că cea mai bună variantă e cea care reușește să-l facă pe cel care o mănâncă să-și dorească încă o porție. Nu știu dacă rețeta mea se apropie de cea a lui Buni Eva, dar ce știu e că cel mai mic dintre noi a lins farfuria, ceea ce mă face să cred că n-am muncit în zadar.
Ingrediente:
1 varză de aproximativ 2 kg
1 kg de carne tocată (eu am pus carne de porc)
200 g orez
2 cepe mari (una pentru varză, una pentru carne)
1 linguriță rasă de boia
250 ml bulion
1 linguriță rasă de cimbru uscat
1 crenguță de mărar uscat
200 ml ulei de floarea soarelui
sare și piper
smântână
Am început cu varza, pe care am tăiat-o fâșii subțiri și am frecat-o cu sare, ca să se înmoaie și să-și elibereze sucul. Am tocat mărunt și o ceapă și apoi le-am călit împreună.

Am încins cam 100 ml ulei și am călit ceapa cam 1 minut, până a devenit lucioasă.

Am adăugat varza pe care am călit-o cam 20 de minute amestecând continuu. De două ori, am turnat câte 200 ml apă peste varză, care să o ajute să se facă mai repede. La sfârșit am pus puțin cimbru. Din păcate, la etapa asta, am uitat să fac poză, însă nu e nimic complicat aici, așa că nici nu e nevoie de imagine. Când am terminat cu varza, am pus orezul la fiert înnaproximativ 600 ml apă rece cu puțină sare.
Într-o tigaie am călit și a doua ceapă tăiată mărunt preț de 1 minut, am adăugat boiaua și imediat, carnea.

Am lăsat-o pe foc cam 10 minute, timp în care am amestecat continuu. Când a fost gata, am adăugat orezul fiert și am amestecat. Am pus puțin piper și am potrivit de sare (atenție, varza e și ea sărată!).

Am uns fundul unei cratițe cu o bucată de slănină afumată și am pus apoi un strat de varză călită cu niște bucăți de slănină afumată, urmat de unul de carne cu orez și tot așa până am terminat și varza și carnea. Ultimul strat a fost de varză.

Pe ultimul strat de varză am pus o crenguță de mărar uscat, am turnat bulionul și am dat-o apoi la cuptor pentru 30 de minute.

A ieșit o minunăție de mâncare, consistentă și aromată, care merge foarte bine cu smântână și pâine proaspătă.