contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Varza De Bruxelles Gratinata… Si Mancata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Da voi ati mancat vreodata varza de Bruxelles? Eu nu. Cel putin asa tin minte. Spunea cineva ca daca ziua a trecut iar tu n-ai aflat nimic nou, ziua a trecut degeaba. Pentru Povestelnic acest principiu este foarte valabil la capitolul mancare. Cu acest gand Povestelnicul se plimba printre lazile de bunataturi de peste mari si tari cand a zarit lada cu verze reduse la scara 1 la 10, venita tocmai din Belgia… probabil. Dupa ce a luat din acea lada cateva maini bune de capatani de curechi din acesta, a platit si a plecat cu ele acasa. Gluma-i gluma, da varzulica, cat de mica n-ar fi ea in sinea ei, e o leguma serioasa si cere o atitudine corespunzatoare. Inainte de a o prepara trebuie s-o curatiti de frunzele galbene si vestede de la exterior, dupa care ii scurtati tulpina.

varza de Bruxelles

varza de Bruxelles

 

Si dupa asta purcedeti la treaba.

ingrediente varza de Bruxelles gratinata

ingrediente varza de Bruxelles gratinata

 

Ingrediente:
500 g varza de Bruxelles
250 g de cascaval ras
150 g smantana
150 ml de lapte
2 oua
3 linguri de faina
2 linguri pesmet
0.5 lingura oregano
1.5 linguri susan
ulei de masline
piper negru praf
sare

oua, nucsoara, pesmet, smantana

oua, nucsoara, pesmet, smantana

Cum se face? Foarte simplu.

1. Oparim varza in uncrop, cam 10 minute,

varza de Bruxelles oparita

varza de Bruxelles oparita

 

dupa care o scurgem.

varza de Bruxelles la scurs

varza de Bruxelles la scurs

 

2. Intr-o tigaie, infierbantam trei linguri de ulei de masline, adaugam faina, dispersat si in portii mici, amestecand incontinuu. O amestecam vreo 2 minute.

faina in ulei

faina in ulei

 

3. Dupa asta o stingem cu lapte, amestecam bine.

lapte si faina

lapte si faina

 

4. Adaugam smantana. Nu uitam sa amestecam. Adaugam sare,

smantana si sare in tigaie

smantana si sare in tigaie

 

piper si oregano.

piper si oregano

piper si oregano

 

5. Ungem fundul si peretii cu ulei unui vas termorezistent si asezam pe fundul acestuia verzele.

varza de Bruxelles in vas

varza de Bruxelles in vas

 

6.Deasupra dam prin razatoare putina nucsoara

nucsoara rasa

nucsoara rasa

 

si turnam sosul.

sos peste varza de Bruxelles

sos peste varza de Bruxelles

 

7. Intr-o strachina adanca batem ouale cu sare, dupa care punem cascavalul ras prin razatoare si amestecam bine. Amestecul obtinut il asternem peste sos.

cascaval cu ou

cascaval cu ou

 

presaram cu pesmet si susan.

susan si pesmet

susan si pesmet

 

8. Incingem cuptorul la 200 ºC si bagam vasul pentru 25-35 minute. Il scoateti cand o sa prinda o crusta usor aramie deasupra.
Varza de Bruxelles gratinata

Cam asta a fost. Sa va explic ce gust a avut, desi imi va fi cam greu. Iti tai o felie cu cutitul, si o apuci cu o spatula lata, pentru ca stabilitatea constructiei lasa de dorit. Dar nu constructie mancam. Deci o apuci cu spatula, si o pui in farfurie, o asezi frumos ca sa dea bine la camera, dupa care pui capacul pe obiectiv ei ce mai stralucitoare furculita si te asezi la masa, cu respectiva farfurie in fata. Sa te impinga pacatul sa nu-ti torni un pahar de vin alb sec. Ma iau personal la harta cu cel care va zice ca trebuie altfel de vin sau ca nu trebuie deloc. Deci, pun furculita pe crusta aramie si cu un cutit ascutit foc, tai o bucata mica de crusta si merg mai departe, pana jos. Dupa asta, pun latul cutitului pe crusta, bag furculita dedesubt, dau cutitul la o parte si pierd bucata in gura. Intai simti sosul gingas, dupa asta varza. Aici intelegi ca acestea doua creeaza un spectru ingust si continuu de nuante gustative, de factura foarte apropiata, fara nici cea mai mica aluzie de contrast. Topind in saliva bucata de varza si sosul simti cum dai de ceva mai dens – este stratul superior de sos, mai copt, care continua gama cu o mica deviere de gust de la stratul inferior. Si in acest moment, cand portativul este aproape complet musti crusta. Dulce – amaruie, cu caracter, usor crocanta, fin texturata cu susan, de iti provoaca o explozie salivara din cauza contrastului evidentiat. Si in acest moment ridici mainile la cer slavindu-l pe Dionis, Xerxes sau cum l-or mai fie chemat pe cel mai tare zeu al tuturor mancarurilor din toate timpurile. Cand ultimul fir de susan este inghitit, ii dai din urma cu o gura de vin, ca sa stingi senzatiile si sa bagi in knock-out toate structurile neuronale care pana acum raspundeau de senzatiile tale gustative si care acum se afla blocate in urma socului extatic de adineauri.

P.S. Acum ma gandesc sa recapitulez foarte atent, ce am pus, cand am pus, cum am pus, pentru ca s-ar putea sa fi cazut din intamplare vreo aripa de corb alb, niste praf de corn de inorog, sau vreun dinte de liliac argintiu. Altfel n-as putea explica ceea ce-am scos astazi din cuptor.

varza de Bruxelles gratinata

varza de Bruxelles gratinata

Sa aveti pofta. Salutari calduroase la toti alchimistii!


Articol recomandat de povestigustoase.com