contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Varză Murată

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Dacă pînă acum nu aţi pus varza la murat, în cele ce urmează vă prezint posibilitatea de a mura repede, pînă la Crăciun, varză la borcan.
Ingrediente: 3 kg (2-3 căpăţini) varză alba, 0,5 kg (1 căpăţînă) varză roţie, 3 mere Jonathan, o rămurică cimbru, 90 gr. sare ne-iodată.
Curăţăm varza de cotor, eventual şi de nervuri dacă sunt foarte groase, o tăiem fideluţă (2-3mm lăţime), radem pe răzătoare merele curăţate de coajă, apoi într-un vas de porţelan sau emailat, amestecăm bine varza şi merele, cu sare.
Lăsăm 24 de ore să se moaie şi să lase puţină zeamă, apoi o punem într-un borcan de 3 L, îndesată bine. Rămurica de cimbru o punem pe la mijlocul borcanului. Cine doreşte poate pune în borcan şi 10-15 foi întregi de varză, pentru sarmale.
În borcan, deasupra verzei, punem o bucăţică de pînză curată, tăiată rotund pe măsura borcanului, iar peste aceasta 2-3 beţe pentru a nu lăsa varza să se ridice deasupra lichidului lăsat în timpul murării. Dacă varza nu lasă suficient lichid, putem adăuga 100-200 ml apă cu o linguriţă de sare, fiartă şi răcită.
Se lasă la murat, în bucătărie, într-un loc mai călduţ. În 2-3 săptămîni va fi gata murată.
Datorită verzei roşii, va avea o foarte frumoasă culoare.
După ce s-a murat, se ţine la rece.
Se poate servi şi ca salată, stropită cu puţin ulei.


Articol recomandat de arta-culinara-romaneasca.blogspot.com