contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Vis UrÂt Cu Cifre Multe Vs Reguli De NutriȚie De Bun SimȚ

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Numără cineva caloriile înghițite zilnic? Stă vreo gospodină sau vreo pasionată de arta culinară cu pixul, caiețelul și calculatorul ca să socotească și să noteze TOATE informațiile nutriționale posibile despre 100g de ceapă / roșii / ciozvârtă de iepure? Întreb, nu dau cu parul. Pentru că mie astfel de imagini îmi ridică părul pe mâini și îmi dezvoltă sentimente neplăcute de incertitudine, teamă, confuzie. 


Și ce vezi în fotografie e doar începutul. Pentru toate detaliile posibile, accesează site-ul Self Nutrition Data, dezvoltat pentru educația consumatorului american mediu. Nimic de zis, e foarte util dacă vrei să afli valoarea nutrițională a alimentelor. Doar că s-a exagerat cu detaliile și asta tare mi-e teamă că duce la obsessive-compulsive disorder.




Până una, alta, eu o țin pe a mea:
  • Mănâncă cât mai diversificat, fă curcubeu în farfurie dacă poți.
  • Evită sarea, zahărul sintetic/prelucrat, grăsimile trans și pe cele saturate, produsele de patiserie și brutărie care folosesc făină albă, orezul alb, alcoolul, tutunul (nu, nu sunt ipocrită, știu că am pe blog rețete de prăjituri, pâine și alte dureri din astea; doar că a mai trecut vremea, am mai învățat niște lucruri, iar de moderație nu e prima oară când îți vorbesc).
  • Mănâncă multe fructe și legume în stare naturală. Bonus: dacă faci asta poți să te numești raw-vegan! Salate, salate, salate - sunt un dar de la Dumnezeu, pe cuvânt.
  • Ia-ți proteinele mai degrabă din semințe și legume, sunt mult mai sănătoase decât cele de origine animală.
  • Nu e musai să te lași de carne, doar nu o face monument istoric în farfurie. Gândește o proporție de 80-20. 80% legume, nuci, semințe și doar 20% carne.
  • Dacă vrei vreodată să slăbești, începe cu mărimea porțiilor. În 70% din cazuri mâncăm mai mult decât avem nevoie. Organismul este suprasolicitat cu digestia, tot ce nu folosim ca energie se depune. Simplu. 
  • Fă mișcare. Măcar un pic - trebuie să iei foaia din imprimanta de după colț, nu te da cu scaunul de la birou până acolo, ia-o pe jos.
  • Mestecă bine orice firimitură pe car eo bagi în gură. Dacă ești atent o să vezi că procesul ăsta îți dezvăluie gusturile într-un mod suprinzător. Copil fiind eram un fel de regină a mestecatului, dura și jumătate de oră până înghițeam un bol - ceea ce pe mama o termina de nervi, biata de ea, că mai avea și altele de făcut prin gospodărie, n-o putea ține într-o permanentă ”supraveghere-plod”. Aș vrea să mai fiu copil un pic - recunosc că mi-am pierdut acest bun obicei și e dificil de recuperat.
Îți doresc înțelepciune să alegi bine la ce poftești!