Vita Si Legume, Cu Tenta Sichuana
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu prea ma uit eu le televizor, dar cînd pornesc aparatul, primul program la care ma uit este RTL Living. Daca nu e nimic înteresant, mai butonez putin telecomanda, dupa care revin la acest program, si eu îmi vad de treaba prin casa. Cînd mai trec pe lînga si îl vad pe Jamie, Gordon, Heston sau Bill, ma opresc sa vad ce mai "croseteaza" baietii prin bucatarie.
Alaltaieri era o emisiune cu Ching-He Huang, pregatea ceva pentru o trupa de pompieri din Anglia, dar nu prea m-a atras, fiind ceva cu crustacee, pe care eu nu le servesc sau gatesc.
Între timp m-am apucat de ale mele, dar trageam cu urechea. Vorbea despre Sichuan Kitchen, Spicy, chili, piper. Cînd mi-a trezit mie interesul cu reteta ce o prezenta, care între timp o modificase putin ( cea cu crustacee fiind prea scumpa pentru bugetul pompierilor care aveau la dispozitie pro nas 1,25 ₤ pentru prînz) , folosind carne de porc macinata în loc de crustacee, era deja prea tîrziu. Facuse ceva cu jumatati de vinete, carne macinata, chili si pok choi, si gata emisiunea. Arata bine. Nu prea stiam exact ce a facut ea acolo, dar totusi mi-a inspirat pofta. Am înteles ca, tipic pentru bucataria Sichuan, este mîncarea iute, condimentata cu diferite variatiuni de ardei iute/chili, atît proaspeti cît si uscati sau sub forma de pasta, sichuan pepper, ulei de chili...si tot ce e iute! Asa ca azi am fost la cumparaturi.
Varianta cu carne macinata nu m-a încîntat, asa ca am ales o bucatica de carne de vita proaspata, de la macelar. Pok Choi nu am gasit, dar Ching-He a mentionat ca se poate înlocui cu varza chinezeasca (Brassica rapa). Din asta am gasit o bucata frumoasa, vinete la fel, o legatura de ceapa verde... între timp am ajuns acasa, am gatit, am mîncat, ne-am întins si adormit, ca doar e vacanta, pe care o savuram în doi. Copilul o savureaza peste hotare, fara noi! :D
Gata cu povestile. Trec la reteta.
Ingrediente:
- 300 g carne de vita, taiata fîsiute
- 2 vinete mici, taiate felii groase
- 2 fire de ceapa verde, taiata rondele
- 500 g varza chinezeasca, taiata fîsii late
- 1 lingura pasta de ardei iute( Sambal Oelek )*
- 1 catel de usturoi mare, tocat
- piper de sichuan**
- sos de soia
- ulei de orez
* în mod normal se pune cît de mult suportati. Bucataria Sichuan este iute foc!
** daca nu aveti piper de Sichuan în casa, poate aveti vestitele "5 arome" în care în general intra si acest fel de piper.
Cum spuneam, am cumapart o bucata mica de carne de vita. Felix, totusi a considerat ca e prea mare pentru mîncarea noastra, asa ca si-a cersit partea lui. Si-a mîncat portia cît ai spune peste... aaa, vita! Ne-a mai ramas si nou destula :P Puteti alege o bucatica de carne din ce parte doriti, chiar si o bucata de filé. Important este sa fie de o calitate buna, si cel mai important foarte proaspata, pentru ca se gateste doar scurt.
Se încinge wok-ul bine de tot. Se adauga uleiul. Cînd acesta începe a fumega usor (nu dati foc la bucatarie! :D ) se adauga vinetele feliate grob, de un deget. Acestea încep a se rumeni imediat, dar fiind groase nu se si înmoaie atît de rapid. Pentru a se întîmpla treaba asta, se toarna o caunta mititica ( espresso) de apa. Sfat de la chef de cuisine, Ching-He. Eu am pus o canuta din apa orezului care fierbea lînga. Înainte de a fi gata, le-am condimentat cu putin piper sichuan si putin sos de soia. Vinetele rumenite si moi, se scot într-un vas si se pastreaza calde.
Pentru ca vinetele cam trag uleiul, mai adaugati 1-2 linguri si pentru carne.
Cînd uleiul este închins bine, se adauga fîsiutele de carne,
care trebuie sa se prajeasca rapid pe foc iute. Înainte de a le scoate din wok,
am stropit cu putin sos de soia si le-am scos peste vinete.
Cînd uleiul este închins bine, se adauga fîsiutele de carne,
care trebuie sa se prajeasca rapid pe foc iute. Înainte de a le scoate din wok,
am stropit cu putin sos de soia si le-am scos peste vinete.
Am adaugat si ceapa verde, am ametit-o jumatate de minut,
dupa care am rasturnat carnea si vinetele deasupra.
Cît timp le-am pastrat calde, carnea si vinetele au lasat o zeama delicioasa.
Am adaugat pasta de chili, usturoiul tocat, si am amestecat vreo 2 minute, din nou la foc iute.
Cît timp le-am pastrat calde, carnea si vinetele au lasat o zeama delicioasa.
Am adaugat pasta de chili, usturoiul tocat, si am amestecat vreo 2 minute, din nou la foc iute.
În final se adauga si fîsiile de varza chinezeasca, se degusta si se mai adauga sos de sos de soia,
se mai amesteca un minutel si se poate servi. Noi am avut orez fiert pe lînga.
se mai amesteca un minutel si se poate servi. Noi am avut orez fiert pe lînga.
În general eu manînc mai iute decît sotul meu,
asa ca am luat borcanelul de Sambal Oelek lînga mine.
Si-a mai pus si el. Felul asta de de mîncare merge iute bine.
asa ca am luat borcanelul de Sambal Oelek lînga mine.
Si-a mai pus si el. Felul asta de de mîncare merge iute bine.
A fost delicios!
津津有味