contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Zarzavat De Ciorba Pentru Iarna

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Vi s-a intamplat vreodata sa fiti in pana de timp, sa nu aveti tot ce va trebuie si totusi sa fie musai sa facet ceva de mancare? Ei bine, mie mi se intampla destul de des, mai ales in perioadele aglomerate. De multe, multe ori, m-a salvat acest zarzavat pentru iarna facut cu atata drag de socrii mei. Totul se reduce la : carne, zarzavat si gata! Eventual si o mana de orez:  daca am bine, daca nu, merge si asa!
M-am obisnuit atat de mult sa am in camara aceste borcane incat nu m-am mirat cand, ascuns intr-un colt de camara am gasit un ultim borcan, stingher, ramas de anul trecut. La fel de proaspat si aromat ca toamna trecuta, borcanul si-a facut din plin datoria si m-a ajutat sa ies basma curata. 
Se face extrem de simplu si daca aveti noroc de un robot de bucatarie care feliaza / rade legumele atunci totul devine ca o joaca de copii.
Zarzavat de ciorba pentru iarna

Sunteti gata? Luati creionul si o foaie de hartie si notati asa :
- 3 kg gogosari
- 4 kg ardei gras
- 4 kg rosii
- 750 g morcov
- 750 g radacina de patrunjel
- 500 g pastarnac
- o bucata de telina cat pumnul
- 16 aspirine
- sare dupa gust
- plus o legatura mare de patrunjel si una mare de frunze de telina

Radacinoasele se dau pe razatoare iar ardeii se curata de cotoare si samburi si se taie fideluta. Cel mai usor e sa folositi un robot de bucatarie care are dispozitiv pentru felierea legumelor ( taiati ardeii in 4 si apoi ii feliati) si razatoare. Treaba merge destul de repede asa, dar binenteles ca se poate folosi orice alta metoda de tocare a legumelor.
Se pun toate intr-un vas mare, se adauga sare dupa gust, astfel incat sa nu fie foarte sarata, ci sa poata fi mancata si ca atare. Se adauga aspirina sfaramata si se amesteca pana la omogenizare. O parte din compozitie se poate pune la borcan fara verdeata, astfel incat sa poata fi folosita la ghivece sau alte preparate fara verdeata. In restul de compozitie se adauga verdeata tocata. Nu se adauga apa sau suc de rosii. In contact cu sarea legumele vor lasa bunatate de suc numai bun sa le conservam in el.
Se pregatesc borcanele si se umplu cu compozitia de mai sus. Se inchid ermetic si apoi se aseaza intr-un vas, pe un strat de ziare sau carpe. Se toarna apa pana aproape de gura borcanelor.
Se pun borcanele pe foc si se lasa pana cand se incing capacele si apa incepe sa fiarba in jurul borcanelor. Acesta e momentul in care se opreste focul. Daca sunt lasate prea mult legumele se vor inmuia. Se scot si se aseaza in paturi sau chiar in cuptorul de aragaz ( fara foc!!! ) ca sa se raceasca cat mai incet.
Asa cum mentionam si la inceput, borcanele astfel preparate sunt ideale pentru ciorbele cu carne sau cartofi si chiar pentru tocanite si givece.
Daca va faceti griji pentru cantitatea "gigant"de aspirina, trebuie sa va spun ca la o oala de ciorba de vreo 6 litri ajunge in medie jumatate de aspirina. Tinad cont ca sunt cu totul si cu totul impotriva conservantilor chimici, cantitatea de aspirina mi se pare chiar rezonabila...
Spor la bucatarit va doresc si o camara cat mai plina!
Zarzavat de ciorba pentru iarna