contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Zeama De Porc Cu Legume Si Taitei

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Mmmm, ce ciorba buna am facut. Mniam, mniam, pleosc, pleosc. Vai, ce ciorbita buna. Asa o ciorba buna am facut … Asa tzakanea maica-mea (si inca o mai face) dupa fiecare ciorba (si nu numai). Si o tinea asa, danga langa, pana iti trecea cheful si cuvantul “NU” era un leit motiv al casei, zilei. Numai sa nu mai auzim, mvai, ce ciorba, gusta numai putin, dar gusta, hai ia putin, nu mai vrei, da stii ce buna e?

De parca ai cum sa gresesti ceva la o ciorba. Ma rog, sunt si cazuri demne de o emisiune care sa se numeasca “romanii NU au talent” sau “anti-master chef”, nu punem exceptiile.

Ei, sa va zic cum am facut eu zeama mea, ca ii spun zeama, fiindca, stiu ca am mai spus, eu vara, nu acresc ciorbele decat la cerere, deci in farfurie. Pentru ca e riscul destul de mare sa se strice din cauza caldurilor si nu imi dau seama, daca e acra, deci ea e un fel de ciorba de local, majoritatea carciumilor nu acresc ciorbele, dar le zic “ciorba”. Ei, ii zicem zeama.

Slide1

Am cumparat carne de porc din Billa, bucati. 15 lei kila, foarte frumoasa, o singura problema are, eu v-am mai spus ca porcul e mai sanatos ca puiul, voi nu si nu, betmen. Bai, fir de grasime nu a lasat. Un streloc de control, nimica. Deci nici un strop. Nu am poze doveditoare, dar ma credeti pe cuvant. De aceea am imbunatatit-o cu ulei, de fapt i-am dat o “fatza” mai spre final, ca sa nu arate a balta cu mormoloci, oricum, fiertura initiala de carne si legume, lacrima de limpede dupa spumare, oglinda, porcul asta sigur a fost tinut la regim.

Deci ca sa reiau, am luat porcul, am scotocit congelatorul si am procedat asa: am pus carnea la fiert, la foc mic, am spumat. Am adaugat ceapa, albitura, leurda.

Separat am inabusit in ulei morcov, ardei gras si iute. Am unit totul si am pus si doi ardei iuti afumati (mereu uit de ei, nu sunt iuti mai deloc, dar au o aroma misto). Spre final am adaugat cartofi si un dovlecel, din toate aveam cate putin in zona, stiti voi, cumparaturi cu schepsis si cu cap.

Am adaugat si o lingura de pasta de tomate, ca aveam in plus, am pus si taitei cu ou, de ne-casa, am dres de sare si piper si dupa ce am stins focul am adaugat leustean.

SI basta.

Slide2

Inainte sa va arat cel mai bun hot dog (bai ce bulan am avut azi), sa va zic faze. Deci e plin de politie in oras, plin, plin, nu am mai vazut atatia de la operatiunea Luna. E, bulan de bulan a fost ca nu m-au luat (sper) desi am fugarit involuntar niste pietoni, desi erau pe dreptul lor (imi pun cenusa in cap, dar ma ciondaneam cu niste badigarzi BGS care erau chititi sa intre in aripa mea), ca am putut face o manevra ilegala sa ajung la vulcanizarea de la Marasesti, de la pasaj, ca am luat un holsurub in roata (ca am la mine compresor si briceag ca sa nu schimb roata pana la vulcanizare, nu e de bulan, e de centura dublu neagra la pene).

E, stateam la o bere la 0.33 (sfat prietenesc, uitati-va la preturi cand dati de un chelner care va spune pe ton superior ca nu servesc decat bere la 0.33). Pe strada apare o masina de politie (inca o masina de politie, mai exact). Se da jos cap de creta si incepe sa pozeze o dacie parcata aproape de intersectie (ca un nesimtit, da). Zic, ha, ha, ii vine astuia amenda acasa. Trec niste minute, alta masina de politie, alt caraliu, pac, poze. Zic astia s-au pus, ii dau astuia zece amenzi. Mai trece putin, alta masina de politie. Zic hai mah, saracu’, nesimtit, da chiar asa? Ei bine, astia erau urmati de platforma si hatz, l-au lasat pe ala fara masina in colt de strada.

Ma gandesc ca daca eram eu (desi nu e cazul, eu ma invart si o ora pana parchez corect, deformatie, dupa condus prin afara unde sunt amenzi de amenzi), cred ca imi cautam pana maine masina, crezand ca am parcat-o altundeva, ala avea si ceva pe scaunul din spate, un scaun de bebelus. Mama ce si-or lua politaii si primaria.

In drum spre casa, am vazut o droaie de masini ridicate de platforme, deci aveti grija, stiu ca nu-s locuri de parcare, dar asta este, luati metroul.

Si ca sa nu deturnam prea mult, zicea cineva ca nu s-a hotarat la hot dog-ul ideal. Vi-l zic eu, bani cam canci spre zero, timp la cantina, canci, am prajit o droaie de cabanosi care erau la meniu cu fasole si varza murata, aveam o pofta teribila de carnati prajiti in ulei (stiu ca pare absurd sa faci ceva si sa nu apuci sa mananci, se mai intampla).

Intru in Mega dupa tutun si o bere (am eu calculele mele cu supermarketurile si cumparaturi minimale). Fix bulan de bulan, carnatii mei favoriti la juma’ de pret (doar un pachetel care ar fi fost 5 lei si ceva, mai jos cu 50%) si, bonus de bafta, tocmai puneau chifle calde in vitrina.

Asa ca hot dog-ul perfect e asta:

Slide3

3 lei doua chifle calde cu carnati, am zis, dictat, lema, teorema. De departe astia sunt.

Cam atat pe ziua de azi, desi, cu toat agraba in ziua asta cica libera, am pus osul, va zic ce am facut azi intre 7 si 11? Ma rog, nu eu in totalitate, dar radeam cu al batrn ca e mancare ca de popota. Varza, cartofi, fasole. Anume, ciolan cu mancare de cartofi, iahnie de fasole cu carnati, varza calita cu … am uitat cu ce. Bine, in rest, pui la tava, berbec la alta tava, a, da, varza era cu berbec la tava, clatite, tone de clatite, nu mai vreau sa vad clatite, snitele umplute cu ciuperci, pui shanghai, parjoale, mazare cu pui, porc cu fasole verde, pastrav la gratar, merluciu prajit cu mujdei si mamaliga, pffff, iar am uitat ce dar cu piure, ofcors ca ciorbe de burta, perisoare, de legume, supa de rosii, linzer cu gem de habar nu am ce, tochitura cu mamaliga, ou si branza. Gratarele nici nu se mai pun.

Dar cheful mi-a ramas la carnatii ca mai sus, maniana daca imi fac vant, iau si niste pita de la cuptorul cu lemne al turcului. Binenteles ca aste anu fac parte din regimul meu, care azi e de lapte batut cu branza de vaci (idioata inventie branza de vaci degresata) si nitica mamaliga, sa ne prefacem ca mancam.

Vedeti? Asta martiriu, sa zica doftorii ca nu ai voie nimica si sa te invarti prin raiul potolului. Sut in cur, pas inainte.

rororo