contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dictionar culinar

Litera:
  • Antricot: Bucată de carne tăiată între două coaste. în practica de bucătărie, se înțelge bucata de carne cu coaste cu tot.
  • Antipasto: Aperitiv rece italienesc.
  • Anșoa (fr. anchois): a) Pește mic din Marea Mediterană și Oceanul Atlantic. b) Pastă preparată din acest pește.
  • Andive: Specii de cicoare cultivate la întuneric, în pivnițe.
  • Amaretto: Lichior de migdale.
  • Aluat: Compoziție cu sau fără drojdie, care rezultă din amestecarea și/sau frămîntarea făinii cu diferite ingrediente: ouă, grăsime, lapte. Se poate prepara copt, prăjit sau fiert.
  • Al forno: Termen italienesc, tradus 'la cuptor'.
  • Al dente: Termen italienesc ce desemnează o modalitate de fierbere a pastelor: acestea trebuie să fie ușor tari.
  • Aďoli: Maioneză cu usturoi, ce provine din sudul Franței, servită cu ouă, pește sau melci.
  • Acid: O mîncare sau o băutură devine acidă cînd se adaugă suc de lămîie, oțet.
  • A la russe: Termen franțuzesc, desemnînd 'în stil rusesc'.
  • A la provençale: O mîncare preparată cu ulei de măsline, usturoi și pătrunjel tocat.
  • A la mode: Termen franțuzesc, desemnînd 'prăjitură acoperită cu înghețată'.
  • A la Maréchale: Termen franțuzesc, desemnînd 'bucăți de carne prăjite în unt'.
  • A la: Termen franțuzesc, desemnînd 'în stil'.
  • A la King: Sos Bechamel cu ciuperci, ardei iute verde și roșu.
  • Avocado: Fruct tropical, în formă de pară, de culoare verde, cu un conținut ridicat de grăsimi nesaturate, de obicei consumat ca legumă, crud.
  • Au lait: Termen franțuzesc, desemnînd 'servit cu lapte'.
  • Au jus: Termen franțuzesc, desemnînd 'servit cu suc natural'.
  • Au gratin: Termen franțuzesc, care desemnează acoperirea mîncării gătite la cuptor cu brînză și pesmet, pentru a obține o crustă.
  • Au four: Termen franțuzesc, tradus 'la cuptor'.
  • Aspic: Zeamă de carne și oase, foarte concentrată, coagulată la rece. Se poate prepara și cu gelatină.
  • Aqua vitae: Termen latinesc, tradus prin 'apa vieții', care desemnează lichior sau coniac distilat.
  • Apetisant (fr. appétisant): Care trezește, stimulează pofta de mîncare; prin extensie, care atrage, îmbie, ispitește.
  • Aperitiv: a) Gustări picante, calde sau reci, servite cu scopul de a stimula pofta de mîncare. b) Băutură alcoolică consumată înainte de masă cu același scop.