contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dictionar culinar

Litera:
  • Pane (fr. pane): Formă de preparare a unui aliment care constă din prăjire în grăsime după ce a fost trecut prin făină, ou, pesmet sau prin aluat de clătite.
  • Papanaș: Preparat făcut din brînză de vacă, ouă și făină sau griș, fiert în apă sau prăjit în grăsime.
  • Papricaș: Fel de tocană, preparat cu boia de ardei roșu și adesea cu găluște de făină.
  • Parmezan: Specialitate italienească de cașcaval uscat; prin extensie, cașcaval ras.
  • Pateu (fr. paw): a) Preparat culinar din foietaj cu unt și umplut cu brînză, carne, ciuperci, etc. b) Pastă de ficat, de carne, de pește, amestecată cu condimente, care se consumă proaspătă sau conservată.
  • Patison: Varietate mai mică de dovlecel, cu gust asemănător castravetelui.
  • Penne: Paste făinoase tubulare de circa 3 cm lungime, tăiate în diagonală și brăzdate în lungime.
  • Pennine: Paste făinoase tubulare mai subțiri și mai scurte decît penele și brăzdate în lungime.
  • Peștișori: Felii lungi și subțiri de ceapă, varză, carne, etc., tăiate pentru gătit.
  • Piroști: Fel de colțunași, care se coc în tavă sau se prăjesc în tigaie.
  • Piure (fr. puree): Terci făcut din legume zdrobite și pasate.
  • Pizza: Tartă (plăcintă) garnisită cu carne, sardele, măsline, roșii, brînză, etc.
  • Pîrjoală: Chiftea mare, ovală, plată, dată prin pesmet și prăjită în grăsime.
  • Plachie: a) Mîncare de pește cu multă ceapă prăjită în ulei. b) Fel de pilaf.
  • Plăcintă: Preparat de patiserie, făcut din foi de aluat, între care se pune o umplutură de brînză, carne, legume, fructe, etc.
  • Pogaci: Turtițe din aluat din făină de grîu, preparate de obicei cu jumări de porc.
  • Potroace: Măruntaie de pasăre cu care se prepară ciorba (de potroace), acrită cu borș sau zeamă de varză acră.
  • Prapur: Membrana care învelește organele interne din abdomen (peritoneu).