contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dictionar culinar

Litera:
  • Cuș-cuș: Granule mici din grîu și făină.
  • Crutoane (fr. crouton=colț de pîine): Mici bucăți de pîine, în formă de cubulețe prăjite în grăsime sau uscate la cuptor.
  • Crochete (fr. croquettes): Preparat culinar sub formă de bastonașe sau turtite, prăjite în grăsime sau coapte, făcute din aluat, carne, legume, pește, etc., tocate, date prin pesmet sau făină.
  • Cotlet (fr. cotelette): Coastă de porc, vițel, berbec, împreună cu bucata corespunzătoare de carne.
  • Cordon bleu: Fel de mîncare pregătit din două bucăți de piept de pui, separate de o felie de șuncă și una de brînză, prăjite în ulei.
  • Coq au vin: Termen franțuzesc, desemnînd 'carne de cocoș în sos de vin'.
  • Consome (fr. consomme): Bulion de carne și zarzavat, dublu concentrat și limpezit.
  • Colțunași: Preparat culinar din aluat, tăiat în pătrate mici, care se umplu cu diferite umpluturi și apoi se fierb în apă.
  • Coleslaw: Termen provenit din germană (koolsla), care desemnează salata de varză cu maioneză.
  • Clătită: Foaie dintr-un anumit aluat, prăjită în tigaie și umplută cu dulceață, ciuperci, brînză, urdă, carne, șuncă, etc.
  • Civet (fr. cive=arpagic): Tocană de vînat cu arpagic.
  • Ciulama: Mîncare de regulă cu carne, preparată cu sos aIb, gros, de făină. Se poate prepara și cu ciuperci, pește, etc.
  • Ciorbă: Zeamă fiartă cu sau fără carne, cu zarzavaturi și verdețuri, acrită cu lămîie, cu aguridă, cu măcriș, etc., nu cu borș.
  • Chișcă (regionalism): Un fel de caltaboș făcut din stomacul sau din intestinele porcului, umplute cu carne tocată și cu păsat.
  • Chibrite: Tăierea legumelor și a zarzavaturilor în fîșii de aspectul bețelor de chibrit.
  • Cheddar: Brînză tare preparată din lapte de vacă.
  • Chantilly: a) Frișcă aromată cu vanilie. b) Sos cu smîntînă.
  • Călire: Prăjirea lentă, ușoară, a unui aliment, în grăsime.
  • Carote (fr. carotte): Varietate de morcov.
  • Caramelizare: Transformarea zahărului în caramel prin încălzirea acestuia, într-un vas, la foc mic.
  • Cappuccino: Băutură italienească facută din părți egale de espresso și frișcă, uneori cu adaos de praf de cacao.
  • Capere: Muguri de caper folosiți drept condiment.
  • Canard: Termen franțuzesc, desemnînd 'rață'.