contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dictionar culinar

Litera:
  • Budincă (engl. pudding): Fel de mîncare preparat din legume, carne, brînză, etc., cu ouă, copt la cuptor.
  • Bragă: Băutură răcoritoare cu gust acrișor și miros specific, preparată din făină de mei, de porumb sau de secară, fiartă si fermentată, sau din bucățele de pâine fermentate în apă.
  • Bouillabaisse: Termen franțuzesc, desemnînd 'pește la cuptor'.
  • Borș: a) Zeamă acră preparată din tărîțe fermentate. b) Fel de mîncare acrit cu borș.
  • Bol: Vas rotund în care se prepară sau se servesc mîncărurile.
  • Blend: Termen englezesc, desemnînd 'amestec'.
  • Biftec (engl. Beefsteak): Felie de carne de vacă friptă la grătar sau în tigaie.
  • Bechamel: Sos alb, pe bază de lapte sau smîntînă.
  • Barbecue: Carne prăjită pe grătar sau la cuptor, stropită cu un sos special, cu oțet.
  • Bacon: Bucăți de carne de porc, de obicei afumată și sărată, în care carnea alternează cu grăsimea.
  • Baghetă: O pîine lungă și subțire, avînd multă coajă.
  • Baie marină (fr. Bain-Marie): a) Lichid cald în care se pune un recipient conținînd ceea ce vrem să încălzim. b) Vas cu apă clocotită în care se pune un recipient conținînd mîncare care nu se poate fierbe sau încălzi direct pe foc.